OPEN DAG NATUURTUIN KANDOEL

De eerste activiteit van Natuurvereniging Ken en Geniet is er gelijk eentje waar ook u naar toe mag. We houden een open dag op zaterdag 14 augustus van 10:00 uur tot16:00 uur. De natuurtuin kunt u vinden aan de Nieuwe Baan naar Breda, te bereiken vanaf de Doelstraat en de Groenstraat. De ingang ligt enigszins verscholen aan het onverharde pad, daar waar rust haast gegarandeerd is.

25 jaar geleden werd deze bijzondere tuin aangelegd, op initiatief van drie verenigingen, zo ontstond ook de naam Kandoel. De K staat voor Ken en Geniet, de A voor Ambrosius en de N voor stichting Natuur en Milieu.

Vele vrijwilligers hebben zich in die 25 jaar ingezet voor het onderhoud van de tuin. Elk jaar werd het er steeds mooier en nu ligt daar het natuurparadijsje. Want dat was de opzet, géén siertuin, maar een tuin ten dienste van de natuur. Was eerst Ken en Geniet de enige gebruiker, later kwam daarbij de imkersvereniging Ambrosius. Hun stek op het terrein van de toenmalige gemeentekwekerij kwam te vervallen, door uitbreiding van het kerkhof. En in overleg met Ken en Geniet werd besloten hun bijenstand te verplaatsen naar de natuurtuin.

Ook imkersvereniging Ambrosius zal onder andere voorlichting geven bij hun bijenstand, maar ook elders in de tuin in een tent.

Verwacht geen grootschalig evenement met eten en drinken, nee de open dag is ervoor om te komen genieten van de kleurenpracht. Om de geuren op te snuiven van de vele wilde bloemen en het bewonderen van hun bezoekers. Wilt u wat eten of drinken, dan zult u daar zelf voor moeten zorgen, zo gaat dat bij Ken en Geniet.

Want dat is en blijft de opzet van deze natuurtuin, ruimte bieden voor natuur. Daarom zult u hier ook geen exotische planten vinden, maar louter inheemse, liefst wilde planten. Struiken en bomen die hier in Nederland ook in het wild te vinden zijn. Deze dragen bloemen en vruchten die bezocht worden door insecten en vogels. Vlinders zitten er volop, tenminste als het weer meezit, helaas kunnen we dat als vereniging niet regelen.

Komt u naar onze open dag, kom dan liefst te voet of met de fiets, bij de tuin is geen grote parkeerplaats. Wel kunt u eventueel iets verderop parkeren naast het Tenniscentrum.

Uiteraard is de toegang gratis, wilt u tijdens de wandeling even ergens gaan zitten dan staan er hier en daar banken. Kom kijken naar de kleurenpracht en naar hetgeen onze vrijwilligers gepresteerd hebben. Het nieuwste project is mooi op tijd af. Er is een plaggenhut gebouwd voor opslag van onze kruiwagens in een apart gedeelte van de tuin.

U bent van harte welkom namen Natuurvereniging Ken en Geniet en imkersvereniging Ambrosius, graag tot 14 augustus.

Christ Grootzwagers, Natuurvereniging Ken en Geniet.