Het RIVM heeft dinsdag 22 juni 2021 de nieuwe coronacijfers naar buiten gebracht. Hieruit blijkt dat er in Dongen wederom sprake is van een flinke daling van het aantal COVID-19 besmettingen. In de periode van 9 juni tot en met 22 juni werden in onze gemeente nog maar 5 besmettingen geregistreerd, het laagste aantal sinds begin augustus van vorig jaar. Veertien dagen geleden stond de tweewekelijkse teller in Dongen op 51. In de twee weken daarvoor waren er 99 besmettingen in onze gemeente. Dongen volgt met deze nieuwe cijfers de dalende trend zoals die landelijk ook te zien is. Er werden de afgelopen twee weken volgens de cijfers van het RIVM geen personen uit Dongen opgenomen in het ziekenhuis met corona. In deze periode overleden er volgens het RIVM ook geen Dongenaren aan corona.

Het vaccineren tegen corona gaat hard. Sinds de start van de vaccinatiecampagne zijn ruim veertien miljoen prikken gezet. Dat maakte demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) begin deze week bekend. In het huidige vaccinatietempo krijgen iedere minuut gemiddeld 291 mensen een coronaprik. Dat zijn gemiddeld ruim 209.000 doses per dag.

Medio juli heeft iedereen vanaf 18 jaar die gevaccineerd wil worden een eerste en vaak ook een tweede vaccinatie gehad. Dit is terug te zien in de besmettingscijfers en in het aantal mensen dat met Covid-19 in het ziekenhuis is opgenomen. Deze cijfers dalen nu structureel snel.

Stap 4
De meeste maatregelen zijn daarom niet meer nodig. Vanaf zaterdag 26 juni aanstaande zetten we in Nederland stap 4 van het openingsplan en gaat alles open, zo heeft het kabinet besloten. 1,5 meter afstand houden is de alles bepalende norm. Daar waar anderhalve meter niet lukt, zoals in het openbaar vervoer, in het voortgezet onderwijs, of bij evenementen en festivals (die per 30 juni zijn toegestaan), geldt de mondkapjesplicht of kun je alleen naar binnen met een coronatoegangsbewijs.

Alles open per 26 juni

1,5 meter afstand verplicht

 • Reguliere openingstijden voor onder andere horeca, winkels en locaties voor kunst en cultuur, recreatie en sport.
 • Maximaal aantal bezoekers afhankelijk van de grootte van de ruimte.
 • Thuis geen maximaal aantal bezoekers.
 • Binnen en buiten geen maximale groepsgrootte. Werk maximaal de helft van de werktijd op kantoor Met coronatoegangsbewijzen

1,5 meter afstand niet verplicht

 • 100% van de bezoekers – capaciteit toegestaan.
 • Nachtclubs en discotheken open.
 • Per 30 juni evenementen toegestaan.

Een coronatoegangsbewijs kun je via de CoronaCheckapp of coronacheck.nl aanmaken met:

 • een negatieve testuitslag van maximaal 40 uur oud
 • een vaccinatiebewijs
 • een herstelbewijs van maximaal 6 maanden oud

Het dragen van een mondkapje is verplicht:

 • in het openbaar vervoer en bij personenvervoer
 • op stations en vliegvelden
 • in het voortgezet onderwijs

Janssen-vaccin
Vanaf woensdag 23 juni 2021, kan een afspraak worden gemaakt voor het Janssen-vaccin via telefoonnummer 0800-1295. Het kabinet schrapte dat vaccin grotendeels uit het prikprogramma, maar wie de (éénmalige) inenting wil, mag daarvoor kiezen.

Regionale ontwikkelingen

Het aantal nieuwe corona-positieve inwoners in de Veiligheidsregio Midden- West-Brabant is afgelopen week wederom sterk gedaald: van 58 naar 37 personen per 100.000 inwoners; een daling van 36%. In week 24 is in onze veiligheidsregio op basis van het aantal besmettingen per 100.000 inwoners landelijk gedaald van de 7e naar de 12e plaats.

Dongense samenleving

Lokaal heeft structureel overleg plaats met partijen over de invulling van de landelijke maatregelen in onze lokale samenleving.