Gastles aan leerlingen van de Linusgroep van Basisschool De Vijf Eiken

Om de bubbels zo gesloten mogelijk te houden, is het geven van gastlessen op de basisscholen dit schooljaar wat lastiger. Echter in deze tijden leren we ook te kijken naar de mogelijkheden. Het bleek dat Basisschool  De Vijf Eiken met de Linusgroep de uitdaging aan wilde gaan. Een groep leerlingen variërend van 6 jaar tot 11 jaar, die voltijds hoogbegaafdheidsonderwijs volgt, heeft zich de afgelopen weken beziggehouden met het thema Duurzaamheid. Een gastles van het Cambreur College zou een mooie afsluiting zijn van het thema. In samenspraak is besloten een online les te geven aan de Linusgroep over Stenen & Mineralen. Een onderwerp waarover de leerlingen graag meer wilden weten. Zo gezegd, zo gedaan! Een online gastles over Stenen en Mineralen verzorgd door docente mevrouw Oversteeg (biologie) waarbij de aandacht gevestigd werd op het ontstaan van stenen, de samenstelling van stenen en de bijzondere eigenschappen van stenen. Met het laatste kon prima aangesloten worden op het thema Duurzaamheid, middels de zogenaamde COslurpende Olivijn.Een hele leuke uitwisseling voor zowel de docenten als leerlingen. Een uitwisseling waarbij de complimenten moeten worden gegeven aan de leerlingen. Het was mooi om te zien hoe jong leerlingen ook zijn, ze goed om kunnen gaan met de tablet en koptelefoon om de gastles bij te wonen. Speciale dank aan de lerares, mevrouw Danielle Wijbrandi, voor de goede begeleiding en technische ondersteuning tijdens de gastles, aldus mevrouw Uyen Oversteeg, vwo-docent van het Cambreur.

Cambreurianen in beweging.

Hoezo zijn onze pubers niet vooruit te branden? In de week van de beweging, op de dag van Koningsspelen, hebben 17 leerlingen van Vw5 zich actief ingezet voor een goed doel. Een alternatief voor het duurzaamheidsproject bij biologie, wat door de lockdown begin van het jaar 2021 niet uitgevoerd kon worden.Deze leerlingen hebben op een vrije vrijdagmiddag geprobeerd om in 30 minuten zoveel mogelijk km’s  te wandelen/joggen of fietsen. Een ommetje om de kanovijver bij De Vennen, via het trimbos of een route door het dorp. Zo loop je al gauw een kilomater of drie. Sportclub De Vennen is behulpzaam en genereus geweest om een 9-tal leerlingen (verdeeld over twee tijdsloten) te verwelkomen in hun fitnesszaal, waar ze de km’s bijeen konden fietsen. Deze fanatiekelingen fietsten wel gemiddeld 14 km in een half uur!

Met dank aan familie, vrienden en collega’s die de leerlingen sponsorden, bewogen de leerlingen zo een bedrag van 320 euro bij elkaar. Het bedrag wordt vervolgens besteed aan de nieuwe schooltuin. Onze leerlingen gaan voor groen, diversiteit en duurzaamheid. Hoogstwaarschijnlijk wordt het een mooie Japanse kersenbloesem die de voorruin mooi rose zal kleuren zodra het zonnetje zich in het voorjaar weer laat zien.

Robin van Sunten, Sandra Koenen en Uyen Ovesteeg bedanken ieder voor de sponsoring en speciale dank aan Sportclub De Vennen voor hun gastvrijheid!

Jens van Dongen neemt deel aan de Biologie Olympiade 2021

Ieder jaar zijn er wel leerlingen van het Cambreur die een oorkonde krijgen voor hun prestatie bij de voorronde van de Biologie Olympiade. Een oorkonde betekent dat je tot de top-5% procent hoort van Nederland. Nogal een prestatie wetende dat er jaarlijks duizenden leerlingen meedoen.

Zo nu en dan is er een leerling die tot de top 200 behoort. Dit betekent dat je door de voorronde heen bent en naar de tweede ronde mag. Een tweede ronde waarin de leerlingen een masterclass krijgen voor de nodige verdieping in de biologie en vervolgens getoetst worden op hoog niveau. Een enkeling is bereid om door te gaan, voor de leuk maar ook om te winnen. De finale is bestemd voor de twintig beste deelnemers van de tweede ronde, zij worden uitgenodigd voor de achtdaagse eindronde, bestaande uit colleges, practica en toetsen. Een uitzonderlijke en unieke ervaring.

Bij hoge uitzondering is er een leerling die de finale haalt! Dat betekent dat je tot de 20 beste deelnemers behoort. En in het gekke schooljaar 2020-2021 waarvan je denkt dat het niet gekker kan worden, lukt het Jens van Dongen uit Tvw5b om in de finale terecht te komen! Jens, van harte gefeliciteerd met deze mooie prestatie. Een echte beloning voor het harde werken!

Altijd nog een keer een kijkje willen nemen op je middelbare school…? Dit is je laatste kans!

Vrijdagavond 21 mei en zaterdag 22 mei zijn belangstellenden uit Dongen en omstreken welkom om afscheid te komen nemen van gebouw A en gebouw C van het Cambreur College. Op beide dagen zijn de gebouwen A en C open om nog een keer rond te kijken. Tevens kan een kijkje genomen worden in het nieuwe gebouw. Op zaterdag zijn de gebouwen geheel coronaproof gevuld met presentaties en activiteiten van enkele organisaties, sportverenigingen en ondernemingen uit Dongen en omstreken.
Wanneer u in Dongen woont, komt u dan zoveel mogelijk te voet of op de fiets om parkeerproblemen te voorkomen. Als u toch met de auto komt, dan kunt u de onderstaande parkeertips in overweging nemen.

Parkeertips:
-Huisartsenpraktijd Kloosterpad : Kloosterpad 11a Dongen
-Jumbo Dongen: Mgr. Schaepmanlaan 8 Dongen
-Ventweg Mgr. Schaepmanlaan
-Parkeerplaats oude Bibliotheek Mgr. Schaepmanlaan

Wij vragen u om u bij het bezoek aan de volgende voorschriften omtrent Corona te houden:
-draag een mondkapje
-desinfecteer uw handen als u binnenkomt
-breng geen bezoek aan de gebouwen als u klachten heeft
-blijf thuis als u positief getest bent of in afwachting bent van een testuitslag
-houd 1,5 m afstand
-zorg ervoor dat u tijdens het bezoek doorloopt. Blijf niet langer dan 5 min. stilstaan, zodat ongemakkelijke situaties voorkomen worden.

Als u interesse heeft om de gebouwen te bezoeken, dan kunt u zich aanmelden via onze website of via onderstaande link. www.cambreurcollege.nl
https://kwadrantsg.wufoo.com/forms/zyqqdhi1chmr9l/

Tweetalige leerlingen gaan per post de wereld over

Even terug heeft TTO 1B een start gemaakt met het miniproject POSTCROSSING.  Eind april kregen alle leerlingen van deze klas van hun docent at random een adres ergens op de wereld toebedeeld. Er werden vervolgens aan onbekende mensen vrolijke lentekaarten gestuurd met een lieve groet erop voor de geadresseerde. De meeste leerlingen schreven ook iets over zichzelf, over hun school, over hun covid-19 -ervaringen of over een bijzonder plekje in Nederland. Nu we een aantal weekjes verder zijn, blijkt dat een aantal kaarten echt ver weg aangekomen is: in Rusland, Taiwan, Amerika en in nog meer verschillende landen op kortere of juist nog langere afstand bij ons vandaan. Vanuit de hele wereld krijgen we inmiddels kaartjes terug. Zo leren onze leerlingen op hun beurt iets over verre tradities, talen en geschiedenis van de afzenders. Een flinke optelsom toont aan dat de door ons gestuurde kaarten via snail mail al 81.348 km hebben afgelegd!  We zijn benieuwd wat er nog meer in de brievenbus zal komen!

Kunstwerk vmbo 2 en 3 in het teken van 75 jaar bevrijding

Op 8 juni wordt een openbaar kunstwerk geplaatst in het park bij de Cammeleur. Dit is tot 12 juni te zien.

Leerlingen van vmbo 2 en 3 hebben dit vorig jaar gemaakt onder leiding van hun docent Kunst Beeldend Peter Nuijten.Het thema is 75 jaar bevrijding, vormgegeven middels 100 platte kistjes van hout, beschilderd in een grasimpressie. Daarop zijn vlinders geschilderd, vlinders als symbolische vorm voor vrijheid. Het kunstwerk zal omgeven zijn door geweren met daarop rozen en tulpen. Deze symboliseren de kwetsbaarheid van onze vrijheid.  Het geheel heeft een oppervlakte van 5x5mtr.

Dank aan de Cambreurleerlingen en aan hun docent Peter Nuijten voor deze bijdrage.

Afscheid oude gebouwen Cambreur College


Ruim 1500 belangstellenden dwaalden vrijdag 21 en zaterdag 22 mei door het oude blauwe hoofdgebouw en op het mavogebouw aan de Bolkensteeg. Op inschrijving en in beperkte groepjes, uiteraard met mondkapjes liepen de bezoekers door de lege school. Het leek een beetje op een reünie: groepen oud-leerlingen spraken met elkaar af om samen herinneringen op te halen, nog een boek uit de kast van meneer Koreman mee te nemen als aandenken of een landkaart van mevrouw Ten Thije. Acht dames van de MMS brachten een laatste bezoek aan het gebouw dat in hun tijd gloednieuw was. Ook oud-rector Zuster Marie-Bernard kwam afscheid nemen van haar gebouw.
Op zaterdag hebben op beide gebouwen diverse verenigingen en bedrijven zich kunnen presenteren. De coronamaatregelen beperkten de hoeveelheid bezoekers, maar deze eerste stappen op weg naar meer werden toch gewaardeerd.Zo helemaal leeg is wel duidelijk geworden dat het Cambreur aan nieuwbouw toe was. 


Uitsluitend positieve reacties voor de schitterende nieuwbouw: transparant, licht, modern, maar ook gezellig en warm. Hoogtepunt was de muzikale omlijsting van het jeugdorkest op de trappen van de aula. Hier werd direct duidelijk welke kansen en mogelijkheden het nieuwe gebouw biedt.
Heel veel dank voor de organisatoren Bram Thielen, Bert Smits, Wendy van Rooy en Marcella Kant, die geholpen door het conciërgeteam, een aantal collega’s, leerlingen en leden van de ouderraad dit afscheid mogelijk gemaakt hebben. 


Het hoofdgebouw wordt in de komende maanden gestript en vervolgens afgebroken, het mavogebouw krijgt na de zomervakantie een nieuwe bestemming.