De tweedejaars leerlingen zitten nog wat onwennig in het restaurant van het vmbo van het Cambreur oftewel gebouw B. Vandaag krijgen ze voorlichting over gezonde voeding en mogen ze voor het eerst zelf in de keuken aan de slag. De gemeente Dongen had het vmbo gevraagd deze week tijdens de praktijklessen nogmaals te benadrukken hoe belangrijk gezonde voeding is.

Docent mevrouw De Groot deelt kopieën uit met de schijf van vijf en vertelt dat vooral groenten en fruit erg belangrijk zijn. “Veel volkoren producten en peulvruchten eten en minder vlees en kaas omdat daar te veel vetten in zitten. Probeer ook twee liter vocht per dag binnen te krijgen, geen frisdrank natuurlijk, maar water of thee. Eet ook ongezouten noten en gebruik bij het koken vloeibaar vet.”

Na deze introductie mogen de twaalf jongens en meisjes naar de keuken. Handen wassen, schorten aan, mondkapjes op, lange haren in een vlecht. De leerlingen gaan vandaag een verantwoord tussendoortje maken, ‘appeltaarteierkoeken’. Deze eierkoeken worden gemaakt met ongezoete appelmoes, stukjes appel en kaneel. Er wordt geen suiker gebruikt waardoor ze een stuk verantwoorder zijn dan normale eierkoeken.

De leerlingen staan tegenover elkaar aan een kookeiland, de ingrediënten staan klaar en het recept is overzichtelijk verdeeld in negen stappen. Een leerling maakt het deeg, de ander de vulling. Onwennig gaan ze aan de gang. “Wat is het verschil tussen een theedoek en een handdoek?” Citroenen raspen zonder ook je nagels te raspen, appels in kleine stukjes snijden zonder ook een stukje vinger mee te nemen, eieren kloppen met de mixer, “hoe lang moet dat?” Onwennig of niet de leerlingen gaan enthousiast aan de slag en al snel hangt er een heerlijke geur in de keuken. En als de ovens dan open mogen, zijn daar de goed gelukte gezonde, heerlijke eierkoeken. Iedere leerling mag er drie mee naar huis nemen om thuis trots het eerste baksel te showen en te vertellen over gezonde voeding.

Tijdens deze workshop over gezonde voeding kwam wethouder Petra Lepolder vanuit de gemeente vertellen over het JOGG. De gemeente Dongen vindt het belangrijk dat haar inwoners gezond zijn en gezonde voeding is daar natuurlijk een onderdeel van. Daarom heeft de gemeente zich aangesloten bij het JOGG, (jongeren op gezond gewicht), een expertisecentrum en platform voor een gezonde leefstijl vooral gericht op jongeren. Maar natuurlijk kwam de wethouder ook om de leerlingen bezig te zien in de keuken en te proeven van de gezonde appeltaarteierkoeken.