Dhr. Peter, Antonius (Peter) Verschure (28-08-1945)

Dhr. Benedictus, Adrianus, Maria (Dick) Dankers (07-12-1956)

Mevr. Houkje Broeders – van der Gaast (20-02-1950)

FOTO ’s VOLGEN zsm

Dongen, 26 april 2021. De Lintjesregen. Ook dit jaar ging de uitreiking van verdiende koninklijke lintjes aan verdienstelijke Dongenaren, in een andere dan de traditionele vorm. Net als vorig jaar, wel heel feestelijk voor de gedecoreerde zelf, maar voor de ‘buitenwacht’ met minder uiterlijkheden. Het vermaledijde coronavirus gooide ook hier een deel van het protocol omver. Jammer, dat wel, maar niet minder gegund aan dit jaar drie Dongenaren. Twee heren en een dame werden vandaag Lid in de Orde van Oranje Nassau. De lintjes werden overhandigd, maar niet opgeprikt door locoburgemeester René Jansen die de zieke burgemeester Marina Starmans verving. Wettelijk moesten de lintjes voor 13.00 uur worden opgeprikt en gebeurde dan ook in Dongen.

Peter Verschure

DONGEN, Pix4Profs / Jan Stads Een koninklijke onderscheiding voor Peter Vercshure

Dhr. Verschure is een echte natuurman en heeft een bijzondere mooie tuin die hij geregeld ook openstelt voor educatieve doeleinden. Bovendien is hij enthousiast natuurgids bij Natuurvereniging Ken en Geniet en bij het Instituut voor Natuureducatie. Deze man heeft niet enkel groene vingers; zo is hij erg actief in de vogelwerkgroep, en tuinadviseur van natuurtuin Kandoel. Voor het radioprogramma ‘beleef de lente’ van Vogelbescherming Nederland zijn er camera’s in zijn tuin om het broedgedrag van verschillende vogels te volgen. Dhr. Verschure zit namens Natuurvereniging Ken en Geniet in de commissie die het proces begeleidt bij de aanleg ‘natuurverbindingsweg’ in Dongen. Peter deelt zijn kennis van de natuur graag met anderen. Regelmatig zijn zijn pennenvruchten terug te lezen op de nieuwssite Dongen.Nieuws.nl en schrijft hij interessante artikelen in de binnenkort weer te verschijnen Dongense Glossy. Dhr. Verschure is ook een aimabele vent die op tijd van de ‘leut’ houdt; hij is oprichter en voorzitter van muziekkapel Aosumnoot GMBH die naast de jaarlijkse optredens met carnaval ook ouderen vermaakt.

Dick Dankers

DONGEN, Pix4Profs / Jan Stads Een koninklijke onderscheiding voor Dick Dankers

Vanaf vandaag is ook Dick Dankers lid van de Orde van Oranje Nassau. De heer Dankers is sinds 1994 bestuurslid van de ZLTO Dongen – Loon op Zand , lid van de regiocommissie Oost van Waterschap Brabantse Delta, bestuurslid van de Stichting “De Moers Wereldwijd” en bestuurslid van het Oogstfeest Comité. Deze veelzijdige man is op heel wat agrarische terreinen actief dus. Dankers heeft bovendien een belangrijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de fusies van de Rabobanken in de Langstraat. De heer Dankers stelt regelmatig zijn boerderij open voor scholen en andere geïnteresseerden om extra aandacht te schenken aan het boer-burger contact. Ook deze man is een natuurman Pur Sang en runt zijn bedrijf op een moderne en vooral biologische en ecologische manier, waar hij erg trots op is en graag aan de mensen wil laten zien.

Houkje Broeders – van der Gaast

DONGEN, Pix4Profs / Jan Stads Een koninklijke onderscheiding voor Houkje Broeders van der Gaast.

Ook mevrouw Broeders was erg verrast toen de locoburgemeester aanbelde. maar ook erg blij. Houkje is haar voornaam en wordt door velen met liefde uitgesproken. Die liefde geeft ze mateloos terug. Zij wordt in haar omgeving de spreekwoordelijke duizendpoot genoemd. PKN- Dongen- Rijen is maar wat blij met haar. Kinderen hebben altijd haar bijzondere aandacht gehad. Ze is nog steeds actief in het leiden van kindernevendiensten, jeugdkampen en het organiseren van spelmiddagen. Hopelijk is haar werk binnenkort en na deze vervelende tijden weer gauw actueel en kan zij haar hart weer openen voor dit belangrijke werk binnen de Protestante kerk, waarvoor ze ook het kosterswerk doet en coördineert voor haar collega’s. Mevrouw Broeders is, zoals gezegd een duizendpoot en verzorgt ook de bloemengroet, is voorzitter van de werkgroep Eredienst, begeleid en coördineert begrafenissen, bezoekt nieuwe gemeenteleden, brengt het kerkblad rond, gaat op huisbezoek bij ouderen en zieke gemeenteleden, haalt de kerkbalans op en heeft deel genomen aan diverse hoorcommissies bij de benoeming van nieuwe dominees. Tevens is zij is de oprichter en voorzitter van de vrouwengroep Pandora en organiseert zij brei-middagen waar spullen gemaakt worden voor kindertehuizen in Roemenië.