Jurering pas later in het jaar

Door Piet Eelants

De provincie Noord-Brabant heeft provincie -breed 30 prachtige inzendingen ontvangen voor de Brabantse Stijlprijs 2021. De prijs kreeg de titel mee van ‘Een thuis voor iedereen!’. 30 inzendingen is volgens de provincie ‘een rijke oogst’ en laat zien dat er in Brabant veel mooie initiatieven zijn die naadloos passen bij het thema van deze stijlprijs. Het gaat hier om vernieuwende woonvormen met oog voor omgeving en medemens en die inspelen op de behoeften van deze tijd. Volgens een persbericht van de provincie komen tien inzendingen uit de regio Midden en West-Brabant. Dongen bezit ook panden en gebouwen die in aanmerking komen. Er is een pand toegelaten, dat is het specifieke bouwwerk dat staat in de Heuvelstraat 8. Het is een ‘Rijksmonument’; een restauratie en verbouwing van een leegstaande monumentale villa tot woning voor drie generaties binnen een familie.

Videostil Youtube

De jury bestaat naast gedeputeerde Ronnes uit professionals die een breed veld aan expertise op dit thema vertegenwoordigen, zoals economie, duurzaamheid, gezondheid, zorg en ruimtelijk ontwerp. De jury zal later dan gepland aan de slag gaan, namelijk in september -november 2021. Corona is hier weer eens de spelbreker. De Brabantse Stijlprijs is een prijs van de provincie die zich richt op de kwaliteit van de leefomgeving in Brabant, waarmee we Brabanders uitdagen om mooie gerealiseerde projecten in te zenden. De winnaar van de juryprijs krijgt een fraaie trofee, eeuwige roem, extra publiciteit en podium. De winnaar van de publieksprijs ontvangt een geldbedrag van 2.500 euro. Volgens (bron) de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft het pand ‘architectuurhistorische waarde wegens detaillering en materiaalgebruik en geeft als voorbeeld van een rijk en representatief herenhuis een beeld van het zelfbewustzijn van de leerfabrikanten’ in vroeger tijden weer