Barbecuewedstrijd SCA op zaterdag

Whole Hog-wedstrijd

Op zaterdag 12 september was er ook dit jaar een wedstrijd Whole Hog (heel varken). De wedstrijd werd gehouden op het evenemententerrein aan de Ruiterbaan in Dongen-Vaart. Jammer dat deze wedstrijd niet open kon worden gesteld voor het publiek vanwege de strenge regels in verband met de coronacrisis. Er waren vele veiligheidsmaatregelen getroffen om de wedstrijd veilig te laten verlopen voor de juryleden en de deelnemers. Deze wedstrijd staat onder auspiciën van de Steak Cookoff Association (SCA) De beoordeling bestaat uit twee onderdelen: de presentatie en de smaak (blind gejureerd). Deze keer werd de wedstrijd bij de presentatie gewonnen door Lumberjack Smokers (Elst). Zij kregen een eervolle vermelding omdat zij 180 punten haalden. Bij de categorie smaak, waarbij de juryleden niet weten van welk team ze een stuk vlees voorgelegd krijgen, ging de winst naar Wettels on Fire met eveneens 180 punten. Het Dongen-Vaartse team Vaartse Hoeve Barbecue (VHBBQ) team ging in beide categorieën naar een bijzonder eervolle vierde plaats.

Steak-wedstrijd

Een nieuw onderdeel was steak eveneens onder de regels van de SCA . Hiervoor hadden toch al een behoorlijk aantal deelnemers ingeschreven. Ook hier wisten de juryleden van tevoren niet van wie de betreffende steak was. Het formaat van de steaks zul je zelden aantreffen in een restaurant. Om de steak zo mooi mogelijk te laten garen wordt er gewicht op gezet. Mooi om te zien dat hier voor bijvoorbeeld oude strijkijzers werden gebruikt. Dit om een mooi raster in de steak in te branden. Marcus Bondorf ging met de eerste prijs aan de haal. Tim van den Berg werd tweede en en Joris Roerdink werd derde.

Barbecuewedstrijd op zondag van de KCBS:

Internationale BBQ wedstrijd zonder publiek

Op zondag 13 september werd voor de zesde keer een internationale BBQ wedstrijd georganiseerd door boerderijvlees De Vaartse Hoeve in samenwerking met sportcafé ’t Vaartje. Het was opnieuw een echt barbecuespektakel aan de Ruiterbaan in Dongen-Vaart. Jammer dat het publiek hier niet van heeft kunnen genieten. Door de strikte regels van de overheid was het voor de organisatie onmogelijk om publiek toe te laten. Toch was er weer sprake van een geweldige maar wel andere sfeer. De teams komend uit verschillende landen, waren opgetogen, dat ze eindelijk weer hun kunnen op barbecue gebied konden tonen. Twee juryleden uit België gaven aan dat ze pas hun opleiding aan het eind van het vorige jaar hadden voltooid. Daarna konden ze hun know how pas voor het eerst nu toepassen in Dongen-Vaart Ook zij waren hier erg blij mee. Er was een ander toernooi dan anders. Zo werd de anderhalve meter gehanteerd en waar dit niet kon werd gebruik gemaakt van mondkapjes. De juryleden zaten de hele sessie met mondkapjes op en handschoenen aan. Ze mochten deze alleen even afzetten om te proeven. De opstelling was zo dat iedereen op anderhalve meter zat. Ook de vrijwilligers die de lekkernijen innamen hadden mondkapjes op en handschoenen aan. Het zien van een leeg evenementen terrein is echter erg jammer. Zeker omdat de weergoden erg hun best deden om er een prachtige dag van te maken.

Southern Dutch BBQ wint KCBS wedstrijd

Voor de zesde keer werd er in Dongen-Vaart een wedstrijd georganiseerd in de competitie van de KCBS. Om een wedstrijd goed te laten verlopen zijn uiteraard spelregels nodig. De wedstrijd werd dan ook gehouden onder het reglement van de KCBS of voluit de Kansas City Barbecue Society. De gerechten liggen bij een KCBS wedstrijd vast: kip, ribben, pork en brisket. De resultaten werden door een liefst 36 koppige jury steeds op dezelfde manier (blind) gejureerd. Er deden liefst 31 teams aan mee. De prijzen werden uitgereikt door Astrid Lodewijks in samenspraak met Sjoerd Lodewijks. De overall barbecuewedstrijd werd gewonnen door team Southern Dutch met het respectabele aantal van 695 punten. Team Parkstad Smokers werd tweede en de nummer twee van vorig jaar BBQ+ werd nu derde . VHBBQ, pas bezig met het barbecueën op wedstrijd niveau eindigde op een verdienstelijke 24e plaats.

Ook bij BBQ 180-score

Op de diverse onderdelen kan een maximale score van 180 gehaald worden. De winst bij Ribs ging naar Smoke on the Wild Side. Het onderdeel Chicken werd gewonnen door White Squirrel BBQ. Het onderdeel Pork leverde winst op voor Pure BBQ. Zij zette de maximale score van 180 neer. Bij Brisket ging de eerste prijs naar de overall winnaar Southern Dutch BBQ. Voorts was er weer een speciale categorie: dessert. Hier ging de toppositie naar The Smoking. VHBBQ eindigde hierbij als vijfde. Bij het onderdeel Ribs eindigde ze in de middenmoot op de 18e plaats.