Dongen, Dongen -Vaart ,1 november 2019. Echt guur herfstweer trotseren doe je voor bijzondere gebeurtenissen. Die vond zeker vandaag plaatst aan de Gemeentenweg in Dongen -Vaart. Hier ongeveer stortte in 1944 in de nacht van 24 op 25 mei om ongeveer 1:30 ’s nachts de Halifax LW653 brandend neer op een gebied dat we kennen als de Hei in de gemeente Dongen. Mark de Weert heeft zich twee jaar lang verdiept in deze crash. Het resultaat is verbluffend. Hij kreeg het voor elkaar om met behulp van een metaaldetector diverse onderdelen van het vliegtuig terug te vinden. Die worden tentoongesteld in de Hubertuskerk. Via allerlei archieven, instanties en het internet lukte het Mark de Weerd zelfs om familieleden van de bemanning in Engeland te traceren, waaronder een zoon en een dochter van de piloot van de Halifax. Zij speelden vandaag een grote rol in de plechtigheid waar een plaquette werd onthuld met informatie over de fatale vlucht in 1944. Behalve respectvol was de bijeenkomst in op deze plaats net buiten Dongen ook met emotie vervuld. Sprekers waren onder andere burgemeester Marina Starmans, Mark de Weerd en de zoon van de omgekomen vliegenier van toen. De toen nog ongeboren dochter en de jonge zoon van de vliegenier van de Halifax bezochten eerder het graf van hun vader en de overige bemanningsleden op het kerkhof aan de Bolkensteeg .Zij brengen hun tijd hier in Dongen door bij hotel Winkk en bij mensen thuis. De Blazers Compagnie Dongen verzorgde de muzikale omlijsting. Door het slechte weer werd de aangekondigde Flyby vanaf het vliegveld Gilze en Rijen afgelast .Uit respect voor de Engelse gasten vond de plechtigheid grotendeels in het Engels plaats.

De foto’s bij en op het kerkhof aan de Bolkensteeg zijn van René Broeders