Dongen,28 oktober 2019 Pas 21 jaar oud was luitenant John Cousins toen hij omkwam bij de bevrijding van Dongen. Vandaag, precies 75 jaar later, werd ter nagedachtenis aan hem een bijzonder straatnaambord onthuld in de Cousinsstraat in de Hoge Akker. John Albany Mackay Cousins werd in november 1922 geboren in Bristol, Engeland. Zijn officiersopleiding kreeg hij op de Engels Militaire Academie Sandhurst. Op 11 december 1942 voltooide hij deze opleiding en daarna werd hij als luitenant ingedeeld bij het regiment 11th Hussars. Na vele oefeningen maakte Cousins in juni 1944 de oversteek van Engeland naar Normandië. Later kreeg hij het commando van de 4th Troop van het D-Squadron van de 11the Hussars. vandaag is als nagedachtenis aan Cousins een straatnaambord onthuld naar ontwerp van illustrator Jules Calis. Borgemeester Marina Starmans hield een toespraak . Jeugdspelers van MHC Liberty brachetn een bloemengroet. Er waren veel belangstellenden .


Noodvliegveld
Op vrijdag 27 oktober 1944 begaf een grote Engelse legermacht zich vanaf Tilburg langs het Wilhelminakanaal naar de Korte Dreef in de richting van Dongen. Vanwege mijnen en tankversperringen, die Dongense boeren onder Duitse dwang moesten aanleggen, was de normale weg niet meer te gebruiken. De 11th Hussars waren als verkenningseenheid ingedeeld. Op zaterdag 28 oktober, kort na het aanbreken van de dag, kreeg de Cousins opdracht tot een verkenning van de vijand. Zijn doel was het inderhaast aangelegde Duitse noodvliegveld ‘Heidebloem’, waar nu hotelrestaurant ‘Auberge de Moerse Hoeve’ ligt. Vlak voor het bereiken van het doel werd de stilte verbroken door het afvuren van een pantservuist. Deze schakelde de eerste wagen uit; de chauffeur was op slag dood. Cousins, in de tweede wagen, gaf zijn chauffeur opdracht om te keren. De wagen raakte daarbij met een wiel in de sloot. De chauffeur, die onder de wagen terecht kwam, was meteen dood. Cousins vluchtte met zijn schutter uit het wrak, maar vrijwel tegelijkertijd openden vanuit het struikgewas een pantserafweerkanon en een aantal geweren en machinegeweren het vuur.

Cousins en zijn schutter waren kansloos en vonden de dood. Herbegraven De lichamen van Cousins en zijn drie bemanningsleden werden tijdelijk ter plaatse begraven. Door de zorg van de pastoor van de Sint Joseph-parochie in Dongen en mensen van het verzet zijn de lichamen later overgebracht naar het Sint Joseph-kerkhof. Bij de ontruiming van dit kerkhof enkele jaren geleden heeft de Militaire Gravenstichting de stoffelijke resten herbegraven op het Britse Militaire Kerkhof in Bergen Op Zoom. Brief vader De vader van Cousins bedankte later in een brief aan de burgemeester voor de zorg aan de gesneuvelden. Deze brief werd geplaatst in het Weekblad voor Dongen. Ter herinnering aan de bevrijding van Dongen is in de woonwijk de Hoge Akker een straat vernoemd naar Cousins. Alle legeronderdelen behoorden tot de 7the Armoured Division, bijgenaamd de Desert Rats. Na de bevrijding koos de Dongense hockeyclub MHC Liberty daarom de woestijnrat als logo en de kleuren rood en wit voor het tenue. In de Dongense bevrijdingskapel is de naam van Cousins vermeld op de lijst van gesneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook in Moreton, zijn woonplaats in Engeland, is een plaquette aangebracht met zijn naam. vandaag is als nagedachtenis aan Cousins een straatnaambord onthuld naar ontwerp van illustrator Jules Calis. Borgemeester Marina Starmans hield een toespraak . Jeugdspelers van MHC Liberty brachetn een bloemengroet. Er waren veel belangstellenden .