Een bijzondere dag in het leven van Park Vredeoord

Het was een prachtige vrijdagochtend, de 28e juni. In de vroege ochtend voelde Park Vredeoord de zon door het bladerdek heen sijpelen. In het park staan 13 stijlvolle witte paviljoententen te wachten op hun tijdelijk bewoners. Een grote bartent is al gevuld met de koudste biertjes en frisse wijnen. Langzamerhand komen er busjes het terrein op rijden. Ze leveren ladingen parasols, extra stoelen en tafels, bloemen en keurige rokken voor de hangtafels af. Maar ook komen er barbecues en voorraden met de heerlijkste ingrediënten voor in alle koelkasten. De paviljoens worden aangekleed, vaak in de sfeer van het restaurant van de culinaire ondernemers. De barcrew komt binnen, hijst zich in strakke zwarte sloven en krijgt de laatste instructies over hun wijken en hoe we gastvrij willen zijn. Het ruikt steeds lekkerder in het park. De etensgeuren stijgen op vanuit de paviljoens. Hier gaat iets bijzonders gebeuren.


Klokslag vier uur. De eerste gasten arriveren en zoeken een schaduwrijk plekje in het nog vrij rustige park. DJ Chiel draait loungemuziek. Het weer is prima, de sfeer is relaxed. De eerste munten worden ingekocht.

De ontmoeting kan beginnen. Zo rond 17.30 is het park al aardig vol. De eerste culinaire ontdekkingen zijn afgehaald. De Zingende Koffiekar vervangt DJ Chiel met hun theatrale bijdrage en vermaakt de aanwezigen. Daarna vermaakt Kriz met haar gitaar een aantal bezoekers met een persoonlijke aubade. Het park raakt echt vol. De rij voor de muntenkassa wordt snel weg gewerkt, nu nog wel. De glazen worden opnieuw gevuld en er komen wat latere bezoekers aanhaken. Een ijsje, een bavet, sushi, vrrukke op n stokkie, verse nacho’s uit de oven, zalm en witvis en cheesecake of bavarois. Het ontbreekt niemand aan iets. Sambaband Juntos benadrukt met haar opzwepende tromgeroffel de tropische sfeer in het park. De munten worden zo snel gekocht dat er te kort is. De organisatie rent zich drie slagen in de rondte om de bezoekers bij te houden. Volgend jaar toch meer munten, is de conclusie. En het barpersoneel heeft het tempo ook aardig opgevoerd. Soms net niet genoeg om het spoelen van al het glaswerk bij te houden. Maar we hebben plezier in de ontmoeting, in het heerlijke eten en drinken en in de prachtige zomeravond.

DJ Jim neemt zijn plaats in achter de draaitafel. De avond kabbelt verder. Er wordt nog steeds gegeten, maar ook vrienden die komen borrelen weten de weg naar het park te vinden. De muziek is sfeervol, een gesprek is mogelijk, we koesteren de warme zomeravond met z’n allen. En dan is het eigenlijk veel te snel al kwart voor elf. Om elf uur moet het park weer stil worden. Iedereen die nog munten heeft mag ze inleveren. Dat vinden we wel zo gastvrij bij Proef Dongen. En om 11 uur is het eigenlijk veel te vroeg om de muziek te moeten stoppen. Maar ook dat gaat gemoedelijk. Langzamerhand verlaten gasten het park. Op weg naar een laatste drankje thuis, met de buren of vrienden. Of naar een van de Dongense kroegen die hun deuren tot 2 uur open hebben.

De organisatie en crew ruimen op. Glazen worden gespoeld, banieren opgevouwen, waardevolle spullen alvast afgevoerd. Een laatste drankje bij Winkk met crew en organisatie. Het park is weer stil. Zoals een park dat ook kan zijn. Morgenochtend zullen de busjes er weer zijn. Om de tenten en alle materialen af te voeren. En dan duurt het weer een jaar. Tot de volgende editie. Vier de zomer, geniet van het leven. Tot volgend jaar bij Proef Dongen.

Foto’s : PaparAdzie.