Eagle Shelter: een bijzondere plek voor iedereen

(door Lia van Gool)

DONGEN – Eagle Shelter bestaat nu ruim vier jaar. Eén van de initiatiefnemers die tijd is Conny, die zich nog steeds met hart en ziel inzet voor Eagle Shelter. Samen met David regelt zij alle zaken die betrekking hebben op deze bijzondere plek in Dongen en de bezoekers die er komen. In de flyer staat Eagle Shelter als volgt omschreven: ‘De Eagle Shelter in Dongen is een veilige haven van ontmoeting, hoop, groei, herstel, creativiteit en aanboren van talent. Een plek waar ieder mens welkom is en zo kan binnenlopen. Je deelt bij binnenstappen alleen je voornaam…..Je mag zijn wie je bent…..We vormen samen met jou deze plek. Stap gerust binnen!’ Wat niet in de flyer staat, is dat de Eagle Shelter op een bijzonder plaats in Dongen ligt, aan het fietspad dat, grofweg, loopt van de Hertog Janstraat tot aan de Sportlaan. Als je langsfietst, zie je het gebouw staan, een gebouw met een grote tuin eromheen. Een plek, die uitnodigt om binnen te komen.

Eenmaal binnen valt de gemoedelijke sfeer op. Overal zitten mensen: als je de deur binnenkomt in de centrale ruimte met open keuken, in de grote, lichte, serre-achtige ruimte, in de werkplaats. Sommigen zitten alleen maar een beetje of praten geanimeerd met elkaar, anderen zijn bezig, zij lezen, zetten een kopje koffie of thee, of maken iets in de werkplaats. Op het podium staat een drumstel, klaar voor gebruik.

Conny en David vertellen dat het aantal bezoekers per dag wisselt. “Sommigen komen drie keer per dag hier binnenlopen, als het mooi weer is. De ene dag komen er wel zestig mensen, een andere dag wat minder. Ook het programma dat wij bieden, is elke week anders.” Dat het programma elke week anders is, komt door de bezoekers. “Zij werken zelf ideeën uit. Zo is er spontaan het idee ontstaan om Spaanse les te geven, er wordt muziek gemaakt, er zijn verschillende cursussen en workshops.” Belangrijk is dat iedereen aan kan sluiten. “Het is een ontmoetingsplaats voor iedereen.” Conny vertelt, dat de Eagle Shelter ‘precies is geworden zoals ik het voor ogen had’. “Wie je ook bent, mensen vinden hun weg hier. Het is een soort vrijplaats geworden.” Een bezoeker omschreef de bijzondere plaats treffend, als ‘een plek die wij samen maken, ieder een puzzelstukje met een eigenheid; wij vormen een mooi plaatje dat nooit af is’.

Riny komt elke dag hier. “Ik maak hier muziek, ga met mensen om. Je achtergrond doet er niet toe.” Ook Stefan maakt muziek, en hij schrijft. “Het is hier een lekker plekje.” En de twee voegen de daad bij het woord, Stefan kruipt achter het drumstel, Riny speelt op de trommels. Conny sluit spontaan aan. Een andere bezoekster geeft les in edelsmeden en is elke dag hier te vinden. “Ik kom al vier jaar hier, In het begin kwam ik alleen koffiedrinken, ik ben blijven hangen. Het leukste is dat je veel verschillende mensen tegenkomt.” Een man zit op z’n gemak buiten te roken. Hij vertelt, dat hij in een sociaal isolement zat en aan het re-integreren is. “Ik ben nooit meer weggegaan, na de eerste keer. Ik mag hier de werkplaats gebruiken en ik doe allerlei klusjes. De mensen weten mij te vinden.” De man vertelt, dat hij hier zijn verhaal kwijt kan en dat dat helpt bij zijn herstel. Ondanks een blessure, kan hij toch naar de Eagle Shelter komen, omdat mensen hem op komen halen. “Je bepaalt hier je eigen willen en kunnen, zonder stigma of stempel. Alles wordt losgelasten, alles wat je buiten niet hebt, heb je hier wel.” In de serre zit een moeder, wiens zoon op dat moment bezig is met klarinetles. Zij vertelt, dat zij hiernaartoe is gekomen, omdat haar zoon, toen zij in Dongen kwamen wonen, zijn energie kwijt moest. “Wij wonen op een flat, waar niet zoveel buitenruimte is. Hier kon mijn zoon trampolinespringen, zijn energie kwijt. Het belangrijkste is dat mensen elkaar hier helpen.”

Buiten spelen een paar kinderen. Binnen ruikt het inmiddels heerlijk. David is aan het koken, vandaag staat er nasi op het menu. Drie keer in de week kunnen de bezoekers van Eagle Shelter blijven eten. Zij betalen daar een klein bedrag voor en bepalen soms samen wat er die dag gegeten wordt.Conny zit inmiddels bij de groep in de serre. Er wordt gelachen, er worden wat plagerijtjes uitgewisseld, pas gemaakte werkstukjes worden bewonderd. “Elke dag is anders, elk moment. Wat hier gebeurt, golft als het ware door de dag.”

Wie benieuwd is naar wat er bij Eagle Shelter allemaal te doen is, kan kijken op Facebook, waar het weekprogramma elke week te zien is. Ook staat er veel informatie op de website, www.eagleshelter.nl. Het adres van de Eagle Shelter is: Crispijnhof 9 in Dongen. Loop eens binnen!!