AutoMaatje straks ook in Dongen

Vervoer, vooral binnen het dorp is voor velen een probleem. Als je wat ouder bent geworden en zelf niet meer kan autorijden of het wordt anderszins moeilijker om bijvoorbeeld zelfstandig naar de dokter, apotheek of bouwvereniging te gaan, is het fijn dat je met iemand kan of mag meerijden. Een dankjewel vind je gewoon te weinig en te gemakkelijk misschien; je hebt er graag wat voor over en bovendien wil je je kinderen of familieleden niet altijd ‘lastig vallen’. Vanaf februari wordt die mogelijk ook in Dongen gegeven: ‘Automaatje’. Stichting Welzijn Ouderen Dongen, de ANWB en de gemeente Dongen starten dan met de in veel gemeenten al aanwezige nieuwe vervoersservice voor én door eigen inwoners . ANWB AutoMaatje gaat met vrijwilligers minder mobiele plaatsgenoten tegen een geringe onkostenvergoeding vervoeren.

Door wie?

Vrijwilligers zullen het ritje naar de huisarts, tandarts, winkel, fysiotherapeut, apotheek of gemeentehuis gaan verzorgen. Maar ook voor een afspraak bij de kapper of pedicure of voor een ritje naar een vriend(in) kan AutoMaatje worden ingeschakeld. De coördinatie wordt verzorgd door vrijwilligers en een coördinator van SWOD.

Hoe werkt het?

Wie vervoer nodig heeft, kan twee dagen van tevoren per mail of telefonisch contact opnemen met de coördinator van de lokale ANWB AutoMaatje bij SWOD. Die zoekt een vrijwilliger uit de groep chauffeurs die de aanvrager op het door hem of haar gewenste tijdstip kan rijden. De coördinator belt terug als er een chauffeur beschikbaar is en schat de vergoeding in aan de hand van het verwachte aantal kilometers dat de vrijwilliger gaat rijden. Klanten betalen 30 cent per kilometer aan de chauffeur. Eventuele parkeerkosten komen voor rekening van de aanvrager.
Op het afgesproken moment staat de vrijwilliger voor de deur. Bij een kort uitstapje zal deze vaak bij de aanvrager blijven. Als er veel tijd zit tussen de heen- en terugrit, spreekt hij met de vrijwilliger af wanneer deze weer klaarstaat voor de terugreis. De vergoeding wordt rechtstreeks aan de vrijwilliger betaald.

De ANWB, SWOD en de gemeente Dongen bundelen nu hun krachten. Zij krijgen daarbij hulp van anderen, zoals de KBO-kring Dongen en ContourdeTwern. Samen willen ze ervoor zorgen dat Automaatje ook in Dongen een succes wordt

( bron : gemeente Dongen )