2019, het jaar van Dongens DNA


Lieve inwoners,

Welkom allemaal! Fijn dat u er bent!


Men neme: wat bloem, eieren, gist, zout. Doe daar lauwe melk bij (bier mag ook) en klop een luchtig beslag. Laat het een uur rijzen. Neem twee lepels. Een pan met hete olie. Vorm een mooie, ronde bol. Bak deze tot-ie mooi bruin is. Doe er poedersuiker op en je hebt een heerlijke oliebol! Eet smakelijk!

Graag wil ik het vandaag met u hebben over oud en nieuw. Over tradities. De oliebol is zo’n traditie. Typisch Nederlands en Belgisch. In 1868, precies 150 jaar geleden, is het woord oliebol opgenomen in de Dikke Van Dale. 150 jaar geleden – Hoe zagen Dongen, ’s Gravenmoer en Klein-Dongen-Vaart er toen uit?


Graag zou ik eens een kijkje nemen in die oude tijd van toen. Hoe zou het zijn om te leven in een Dongense samenleving zonder auto’s? Zonder stoplichten. Zonder tv. Zonder computers. Zonder plastic. Zonder kunstgras ook. Graag zou ik 150 jaar terug gaan in de tijd en een wandeling maken door de Hoge Ham, de Hoofdstraat, de Vaartweg. Loopt u met me mee?


Wat zou ons het meest opvallen? Ik denk de rust. Zonder auto’s is het een stuk stiller op straat. In het Dongen van toen zijn géén kruispunten die beveiligd moeten worden met knipperlichten in het wegdek. De Heistraat is het domein van paard en kar. Geen files voor de kerstshow. Verkeersregelaars? Nooit van gehoord!


De mensen in het Dongen van toen hebben geen haast. Ze hebben geen piepende en trillende smartphones. Geen agenda’s die bol staan van de afspraken. Ze halen hun groente gewoon bij de boer of uit de eigen moestuin en niet bij supermarkten met duizenden producten. Ze hoeven niet twee keer per jaar op vakantie om te ont-stressen. De Dongenaren van toen: Wat zouden ze zeggen als ze hier vandaag – in de nieuwe tijd – rond zouden kunnen lopen?

Wat is er veel veranderd! Maar gelukkig, de oliebol is er nog..

Dank u wel dat u vandaag hier bent. Toch een drukke dag: de laatste dag van het jaar. Gauw nog even een boodschap doen… Voorbereidingen treffen voor ’s avonds. Fijn dat u de tijd neemt om samen met het college en de gemeenteraad van Dongen, hier op het Looiersplein, letterlijk even stil te staan bij oud & nieuw. We sluiten het oude jaar af en beginnen aan het nieuwe.


Wat mij betreft wordt 2019 het jaar van de traditie. Daarmee bedoel ik zeker niet dat we in 2019 moeten stoppen met veranderen. Ik ben juist een groot voorstander van groei, ontwikkeling, progressie. Ik hou van anders kijken, anders durven doen. Het opzoeken en het verleggen van grenzen.. het zit in ons DNA, als kind doen we niets anders. Als volwassenen moeten we daar met zijn allen zo lang mogelijk mee blijven doorgaan. Vernieuwen houdt ons jong! Dat zorgt voor vooruitgang!


Wat bedoel ik dan wel? Waarom houd ik vandaag een pleidooi voor traditie?

Traditie zorgt voor verbinding. Tussen verleden en heden. Tussen ouderen en jongeren. Tussen waar we vandaan komen en wie we zijn. Traditie zorgt voor houvast, herkenning en stabiliteit. Traditie, dat is ons Dongens DNA.

Wat mij betreft wordt 2019 het jaar van het Dongens DNA…….


Door tradities te koesteren en ze te benoemen als DNA, is er juist ook een solide basis om vol overtuiging te kunnen veranderen. Van oud naar nieuw.


Onze Dongense samenleving heeft een aantal prachtige tradities. We hebben ze meegekregen van onze ouders en grootouders, van hun ouders en grootouders, van de Broeders Glorieux en de Zusters Franciscanessen.


Onze samenleving is zorgzaam – iedereen krijgt de kans om mee te doen.

We hebben de traditie van de Zomerspelen en heel veel andere mooie evenementen die mogelijk zijn omdat veel vrijwilligers er zo veel tijd in steken. Het is traditie dat onze kinderen in onze lokale samenleving goed naar school kunnen. Goed kunnen sporten, muziek maken. Zorg, onderwijs, verenigingsleven, ontmoeting, het zijn de bouwstenen van ons Dongens DNA.


In 2019 gaan we aan de slag met oud & nieuw & tradities.

Daarbij richten we het vizier op de toekomst.


We gaan visies maken voor:

Sport en onderwijs – Openbare ruimte – Economie en duurzaamheid – Sociaal domein

In 2019 gaan we van oud beleid naar nieuw beleid. De toekomst vraagt om een andere werkwijze van gemeenteraad, college en gemeentelijke organisatie.

De toekomst vraagt om beheersbaarheid en betaalbaarheid van Wmo en jeugdzorg. De toekomst vraagt om een klimaatagenda voor Dongen.

De toekomst vraagt om slagvaardig kunnen inspelen op trends en ontwikkelingen.

De toekomst vraagt om investeringen in onderwijs, wonen, verkeer.

De toekomst vraagt om waakzaamheid: inhoudelijk, financieel.

De toekomst vraagt om efficiëntie en besluitvaardigheid.

In 2019 gaan we belangrijke keuzes maken.

Dat doen we met realisme, daadkracht en duidelijkheid.


Dat doen we samen met u. In dialoog. We halen bij u vragen, wensen, ambities op. Samen met u gaan we een nieuwe richting geven aan onze dienstverlening.


Dat doen we vanuit onze basis: het Dongens DNA.

Samen bouwen we aan de toekomst.

Aan de gemeente die we zo graag willen zijn. En blijven.

Het is fijn wonen, werken, verblijven in Dongen, ’s Gravenmoer, Klein-Dongen-Vaart.


Ook in 2019 hoop ik weer vaak op bezoek te mogen gaan bij diamanten bruidsparen en Dongenaren van 100 jaar en ouder. Zij vertellen als ervaringsdeskundigen met héél véél ervaring, de mooiste verhalen over de toegevoegde waarde van onze lokale samenleving. Vroeger was niet alles beter. Nu is niet alles beter. Het gaat er om dat we een goede verbinding maken tussen het beste van oud en het beste van nieuw. Met aandacht en respect voor wie we zijn en waar we vandaan komen.

Laten we samen ons uiterste best doen, om van 2019 zo’n mooi jaar te maken,

Dat we volgend jaar tegen elkaar kunnen zeggen:

Het was weer echt de moeite waard!


Lieve mensen,

Ik wens jullie een prachtig 2019 toe!

Met veel gezondheid, veel warmte, veel humor.

Met veel ruimte voor het beste van oud, het beste van nieuw

en veel aandacht voor de charme van traditie.


Lang leve de oliebol!

En vooral: lang leve het Dongens DNA!

Marina Starmans

Burgemeester gemeente Dongen