HET KAN ZIJN DAT SOMMIGE VIDEO’S NIET WORDEN WEERGEGEVEN OP UW MOBIELE TELEFOONGebruik in de geval de Youtube- URL of zet uw toestel even op de desktopmodus

U KUNT HET BEELDMATERIAAL OOK H I E R ZIEN

ZOMERSPELEN STAAN VOOR DE DEUR

Dongen, juli 2018 .Op maandag 6 augustus beginnen de Dongense Zomerspelen weer. De Zomerspelen worden voor de 58ste keer georganiseerd door de Stichting Dongense Jeugdraad.De oorspronkelijke bedoeling van de zomerspelen is nu vandaag nog steeds dezelfde als in 1961, toen volgens de mensen die het weten kunnen de eerste zomerspelen werden georganiseerd zoals we die nu nog kennen. Eerder waren er al de voorlopers van de spelen. In ‘de jaren 50’ , zo lezen we op de site van de Dongense Jeugdraad werden er in de zomervakanties iedere woensdag spelletjes gedaan met kinderen uit Dongen die niet op vakantie gingen. Ook de organisatie daarvan lag in handen van de Stichting Dongense Jeugdraad..Op de scholen werden de kinderen warm gemaakt voor die woensdagen .Kinderen konden zich inschrijven voor afzonderlijke dagen en werden daartoe aangespoord middels het Weekblad ‘voor’ Dongen. De ouders moesten daarvoor wel een bedrag van zegge fl. 0,15 cent neerleggen per dag . Daarvoor mochten de kids meedoen met spelletjes, voetballen, vliegers maken, steptocht, straattekenen, tollen, fietstocht, dobbelen en niet te vergeten de toen populaire fietswedstrijden in de Bergen. Er werden voor de voorloper van de zomerspelen zes weken uitgetrokken

archieffoto: DHS

1961

Omdat iedere week een activiteit organiseren veel tijd vergde, werd er in 1961 besloten om in plaats van zes weken lang één dag per week een activiteit te organiseren, één hele week van de zes weken schoolvakantie activiteiten te organiseren. Er werd bewust voor de vijfde week van de vakantie gekozen. Op dat moment waren de meeste mensen al terug waren van vakantie, en kon er in de zesde week nog opgeruimd worden. Bovendien konden de deelnemende kinderen nog een weekje uitrusten voordat de scholen weer begonnen. De Zomerspelen waren geboren .Om kinderen warm te maken voor een hele week Zomerspelen vormden scholen de beste gelegenheid. Daarom nam het bestuur contact op met diverse schoolhoofden. De schoolhoofden werden de eerste hoofdleiders.

Dagdeel

In de eerste jaren konden de kinderen zich per dagdeel inschrijven. Omdat de scholen in die tijd nog niet gemengd waren, werden er ook bij de Zomerspelen verschillende activiteiten voor jongens en meisjes georganiseerd. Jongens gingen bijvoorbeeld voetballen, meisjes korfballen. Voor de bosdag verzamelden meisjes zich vóór en jongens ná de Rijense brug. De verschillende activiteiten zorgden voor verschillen in opkomst. Tijdens het voetballen was het nooit zo druk, maar het straattekenen in de Julianastraat (de enige asfaltweg in Dongen toen) was erg populair en zorgde voor een opkomst van wel 200 kinderen!

Vanaf 1968 werden de groepen gesplitst in klas 1-2, 3-4 en 5-6. De hoofdleiders bereidden thuis de programma’s voor. De vrouw des huizes mocht 15 gulden declareren voor de genuttigde koffie, thee en versnaperingen. Via het Weekblad voor Dongen en de scholen werden er vrijwilligers als leiding gevraagd. Op de vrijdag voor de Zomerspelen werd de leiding geïnformeerd over de verschillende activiteiten. De programma’s werden door de jaren heen steeds uitgebreider en avontuurlijker. Hierdoor was er ook meer voorbereidingstijd nodig. Zo ontstond langzaamaan voorafgaand aan de Zomerspelenweek de werkweek. Tijdens de Zomerspelen vonden de activiteiten plaats op verschillende locaties, zoals de Julianastraat, sportpark De Biezen, de Duiventoren, Sans Soucis, de Bergen, Kanovijver, Laurentiusschool en later ook het Kennedy Atheneum. Het Kennedy Atheneum functioneerde ook als regenlocatie.

Kleuters

Na 23 jaar Zomerspelen werd in 1984 besloten om ook een groep voor kleuters op te gaan starten. De kleuters en later groep 1-2 vormden met 600 kinderen al snel de grootste groep binnen de Zomerspelen. In 1990 is besloten om de groep te splitsen. Tot op de dag van vandaag zijn er twee groepen 1-2. De klassen 1-2, 3-4 en 5-6 zijn inmiddels de huidige groepen 3-4, 5-6 en 7-8.

Al vanaf het eerste uur wordt de zomerspelenweek afgesloten met een kampvuur, de eerste jaren in de Woeste Zee in de Duiventoren en sinds jaar en dag in de Bergen. Voorafgaand aan het kampvuur vond een fakkeltocht, later een herrietocht en daarna weer een fakkeloptocht door Dongen plaats. Al die jaren wordt de optocht muzikaal ondersteund door diverse Dongense dweilbandjes. Tot op de dag van vandaag is het kampvuur voor veel kinderen en vaak ook voor leiding, andere vrijwilligers, ouders en alle andere belangstellenden het hoogtepunt van de week.

De groepsindeling in 2018

archieffoto : DHS

Ruim 300 enthousiaste vrijwilligers helpen mee aan dit evenement voor ± 1400 kinderen uit Dongen. Stichting Dongense Jeugdraad draait volledig op goodwill, schenkingen en de vrijwillige inzet van velen.

1/2 Heilig Hart: Zomerspelen-Express
1/2 Noorderpoort: Villa du Vingerverf
3/4 Sint Jan: Franse wielercamping Créme de Le Bien
5/6 Cambreur College: Het Oude-Nieuw Zeeland. Stam: All Yellows!
7/8 en de brugklas: IKC Achterberg: Motorrijders

Afsluiting wordt zeer spectaculair

Definitief geen kampvuur als afsluiting van de Dongense zomerfeesten

Dongen , 2 augustus 2018.De Dongense zomerspelen moeten nog beginnen, maar nu al is bekend dat vanwege de dit jaar zeer uitzonderlijke weersomstandigheden de afsluiting van het typisch Dongense jeugdfeest niet zal worden afgesloten met het traditionele kampvuur. In overleg met de gemeente , organisatie en brandweer is besloten om geen enkele vorm van open vuur toe te laten tijdens de spelen..Het risico voor de deelnemende kinderen, vrijwilligers en omstanders is gewoonweg te groot. De bossen in De Bergen zijn kurkdroog .Ook al gaat het vanaf vandaag pijpenstelen regenen ; een kampvuur zit er dit jaar niet in. Wel beloven persvoorlichters van de Dongense jeugdraad Lonneke Emmen en Cynthia Aarts een spectaculaire afsluiting van de Dongense zomerspelen op dezelfde plaatst en tijd in De Bergen.

GEELSTE ZOMERSPELENSTRAAT IN DONGEN NOG STEEDS OFFICIEUS

https://youtu.be/IAlkCy39ZSQ

Dongen, 5 augustus 2018. De Kardinaal van Rossumstraat en Wilhelminastraat waren eens de eerste en doen nog steeds mee.Het creëren van De Geelste straat van Dongen is zo langzaamaan een echte traditie geworden. Tijd vindt in ieder geval deze krant, dat deze actie rond onze eigen Dongense Zomerspelen een officieel tintje krijgt en bijgezet wordt in de kast van cultuureigen Dongense feiten. Eens heeft de gemeente daar wel een poging toe gedaan door een twee-tal straatnaambordjes te plaatsten en ‘officieus’ te laten openen door een wethouder , maar officieel is deze gezonde competitie nooit geworden. Dat moet toch anders kunnen? Ook de organisatie van de zomerspelen liet via een woordvoerder weten het idee van een heuse competitie wel leuk te vinden. Is er ,misschien een politiek bewuste partij in de raad die daar een ‘motie vreemd aan de dag’ voor zou zou willen indienen(?) Zo vraagt in ieder geval deze krant zich af ! Vandaag was de Roerdomphof het gele middelpunt van Dongen.

Ook dit jaar kleurt Dongen weer geel. Wat een vrolijk gezicht tijdens deze Zomerspelen-week! Dank aan iedereen die hier een creatieve bijdrage aan geleverd heeft. In het bijzonder de bewoners van de Wilhelminastraat en de Roerdomphof. Beide straten zien er prachtig uit. Een feestje om doorheen te wandelen, fietsen of rijden. Namens het college bezocht wethouder Bea van Beers vandaag ( 9 augustus red. )beide straten. Als blijk van waardering bracht ze voor de bewoners een gele traktatie mee. “Het college zal dit jaar geen titel ‘Geelste Straat van Dongen’ vergeven, zoals in 2016 aan de bewoners van de Wilhelminastraat. Dat initiatief was eenmalig om inwoners aan te moedigen. We laten het graag aan de organisatie van de Zomerspelen over of ze daar in de toekomst nog iets mee wil doen.” Maandagavond ruimen de bewoners van de Roerdomphof de versierselen op. In de Wilhelminastraat is de versiering volgende week ook nog te bewonderen. ( bron gemeente Dongen )


DECORROUTE ZOMESPELEN DONGEN 2018 DRUK BEZOCHT

https://youtu.be/91cQSYHkoQA

Dongen, 5 augustus 2018.De decorroute die óók al traditioneel , is , is vandaag druk bezocht. Kinderen, ouders , opa’s en oma’s ; iedereen kon al een beetje de sfeer proeven die deze week volop wordt opgesnoven in en op op de verschillende locaties die de zomerspelen bezetten.Het wordt een feest. Dat is zeker. Het wordt ook spannend , ook dat is zeker én het wordt leuk en gezellig. Bijna 1400 kinderen van de Dongense basisscholen en de brugklassen doen mee aan de gezelligste zomerspelen van de regio. Onze vliegende reporter Ad Hessels maakte de foto’s van de decorroute voor deze krant en haar lezers. Veel plezier weer!

HET KAN ZIJN DAT SOMMIGE VIDEO’S NIET WORDEN WEERGEGEVEN OP UW MOBIELE TELEFOONGebruik in de geval de Youtube- URL of zet uw toestel even op de desktopmodus

U KUNT HET BEELDMATERIAAL OOK H I E R ZIEN

MAANDAG ZOMERSPELEN DONGEN 2018 OPENING

Piet Eelants maakte de start mee voor deze krant en maakte deze foto’s. Het plezier straalt er af.

https://youtu.be/7AMI-VQp4T4

MAANDAG ZOMERSPELEN DONGEN 2018 ACTIVITEITEN GROEPEN 3 en 4 EN 7 en 8

Op deze eerste ( warme ) zomerspelendag volgde onze fotograaf AD HESSELS de activiteiten van de groepen 3 / 4 en 7 / 8 . Het feestje was hier. In Dongen. Ietwat aangepast wegens de hitte . Maar wel verfrissend op den duur ….

https://youtu.be/aaFPs684E00

DINSDAG ZOMERSPELEN DONGEN 2018 ACTIVITEITEN GROEPEN 1 en 2 en 7 en 8

Deze dinsdag die gerekend kan worden tot de heetste aller tijden in onze omgeving, werd afgekoeld met water , véél water. De kinderen 1 / 2 die hun vertier deze week vinden in de Noorderpoort mochten zeepschuiven en elkaar bekogelen met koudwatersponsjes zonder vrees . Groep 7 en 8 bouwden hutten in de Bergen en deden intelligente spelletjes met tuinsproeiers en veel flessen koud drinken. Piet Eelants zette de voelrijkheid op de foto.

https://youtu.be/5OluLxLzezc

DINSDAG ZOMERSPELEN DONGEN 2018 ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4

Ook onze fotograaf Ad Hessels liet menig zweetdruppeltje en moest zijn camera regelmatig koelen. Hij ging wel op pad voor de krant en maakte een serie foto’s van groep 3 en 4 Ook hier kwam koud water en gekoelde frisdrank aan te pas. Vanwege hard werkende koperen ploert aan de hemel werd hier de locatie gewijzigd van Woeste zee naar Volckaert Dongepark .Veel prachtige foto’s zullen zeker bewaard blijven voor het nageslacht van dat ene meisje of dat ene jongetje die misschien de herinneringen aan de zomerspelen 2018 terug ziet over vele jaren.

https://youtu.be/VfuNxzsndhs

WOENSDAG ZOMERSPELEN DONGEN 2018 ACTIVITEITEN GROEP 1en2 H.H.

Woensdag werd ergens in Dongen de week doorgezaagd. We zitten in het midden van de zomerspelenweek. De lol is er nog lang niet af. Piet Eelants ging voor de krant met groep 1 en 2 van de Heilig Hartschool naar het Vredeoordpark. Daar was werkelijk een paradijsje ingericht voor de kleinsten onder ons. Volop vertier met springkussens , zeepbaanglijden, poffertjes eten , dansjes maken. Een live orkestje was er en een grote voetbal waarmee je ook mee kon handballen en ‘ koppetje duiken ‘. Je kon met een vliegend tapijt een klein reisje maken en er werden geluidjes van het park opgevangen in reageerbuisjes die in een paar grote tonnen moesten woorden bewaard. Vreemd ? Niet echt ! De kinderen weten waarom en dat is heel belangrijk voor de voortgang van hét verhaal.

https://youtu.be/CJYpDW54dxY

WOENSDAG ZOMERSPELEN DONGEN 2018 ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4

Onze onvermoeibare en sportieve fotograaf Ad Hessels liep mee met de groepen 3 en 4 en kon zijn sportiviteitsgehalte goed opkrikken op de ATLEDO -velden .Zoals te doen gebruikelijk maakte hij weer vrolijke plaatjes van de leuke spelletjes die daar aan de orde kwamen. De eigenheid van behendigheid was een must vandaag voor de jeugdige medespelers. Er was zowaar een echte politieman aanwezig. Ook sportief ,maar of die mee geholpen heeft om de boeven makkelijker te pakken is niet bekend gemaakt. Dat zullen we vrijdag zien. Voorlopig gaat de spannende verhaallijn gewoon door.

https://youtu.be/tLaQUKiOzlw

DONDERDAG ZOMERSPELEN DONGEN 2018 ACTIVITEITEN GROEP 5 en 6

Ook dat is mogelijk natuurlijk. Regen en onweer. Dat gaf niet enkel Buienradar aan , maar het geschiedde later in de avond. De Dongense Jeugdraad heeft voor elke groep een regenprogramma klaar.Elke dag. Inzetten is een kwestie van coördineren en doen. Groep 5 en 6 had door andere omstandigheden als een vervangende locatie gekozen. Van de trimbaan werd het programma verzet naar het ATLEDO- veld. Tot uiteindelijk groot genoegen. Er werden records gebroken ; vooral bij het touwtrekken. Gezellig was het alleszins. Piet Eelants maakte de foto’s

DONDERDAG ZOMERSPELEN DONGEN 2018 ACTIVITEITEN GROEP 7 ,8 EN BRUGKLASSEN

Het was een beetje een ‘ tussendag’ voor groep 7 en 8. Er waren wat veranderingen aangebracht in het schema en het lopende programma. Dat had mede te maken met het te verwachten weer. Het voorspelde zware weer bleef nog even uit zo bleek later. Is maar goed ook! Stoer zijn is leuk ,maar liefst geen nat pak. Toch kon dat laatste niet helemaal worden voorkomen. Desalniettemin was het een leuke dag, met ruige muziek, ronkende motoren en sportieve spellen ter lering ende vermaak. Onze fotograaf Ad Hessels was erbij en maakte de foto’s


HET KAN ZIJN DAT SOMMIGE VIDEO’S NIET WORDEN WEERGEGEVEN OP UW MOBIELE TELEFOONGebruik in de geval de Youtube- URL of zet uw toestel even op de desktopmodus

U KUNT HET BEELDMATERIAAL OOK H I E R ZIEN

Spetterende afsluiting in de Bergen

Zomerspelen officieel gesloten met wondermooie en kleurrijke fontein

Dongen, 10 augustus 2018. Het was een feest om te zien. Een kleurrijke fontein die de zomerspelenvlag aan flarden spoot en daarmee de 58ste zomerspelen in Dongen afsloot . Wiens idee het is geweest is niet bekend. Maakt ook niet uit. Feit is dat de fonteinconstructie die vrijdagavond gebruikt werd als alternatief voor het ( dit jaar ) door de droogte te gevaarlijk bevonden kampvuur,al jaren klaar lag in de voorraadhallen van de stichting Dongense Jeugdraad. Eindelijk kon de levensgrote fontein gebruikt worden en dat allemaal dankzij de bereidwillige bereidheid van de Dongense Brandweer die de nodige waterhoeveelheden leverde. De afsluiting zelf werd wéér een groot feest. Er was livemuziek van een Dongens gelegenheidsorkest met de bekende figuren Tinus en Thieu en heel veel gezelligheid en sfeer. De boeven zijn gestraft en de ‘goeien’ zijn de helden. De kinderen zijn moe, maar voldaan en beleefden de week van het jaar. De vrijwilligers hebben nog een feestje te goed en worden namens geheel Dongen bedankt

De krant bedankt met name Ad Hessels ,die de gehele week voor de krant en de lezer de diverse groepen volgde de en fotografeerde. Ook Rinus Krijnen heel erg bedankt voor de integrale opname op video van de sluitingsceremonie

HET KAN ZIJN DAT SOMMIGE VIDEO’S NIET WORDEN WEERGEGEVEN OP UW MOBIELE TELEFOONGebruik in de geval de Youtube- URL of zet uw toestel even op de desktopmodus

U KUNT HET BEELDMATERIAAL OOK H I E R ZIEN

Hieronder de integrale opnames van de gehele sluitingsceremonie.

Met heel veel dank aan Rinus Krijnen

HET KAN ZIJN DAT SOMMIGE VIDEO’S NIET WORDEN WEERGEGEVEN OP UW MOBIELE TELEFOONGebruik in de geval de Youtube- URL of zet uw toestel even op de desktopmodus

U KUNT HET BEELDMATERIAAL OOK H I E R ZIEN