Krijgt ’t Peeënrijk weer een échte hofkapel?

Veel carnavalsvierders herinneren het zich nog als de dag van gisteren: vier klappen op de grote trom, gevolgd door zestien maten op de kleine trom waarna de zaal zich op de tonen van de THB mars langzaam vult met de hofkapel, de leden van de hofhouding, Prins Andreo.., en als laatste het opperloof, de voorzitter van stichting ‘de Peeënstekers’.

Tot zo’n jaar of tien geleden was deze hofkapel een onlosmakelijk verbonden met de hofhouding van Prins Andreo. De Peeënsataampers zorgden vijf dagen lang met een vaste bezetting voor de muzikale ondersteuning van de hofhouding. Dennis Ariëns en Roy Hoevenaars, beiden lid van de huidige Raad van Elf en met hun muzikale achtergrond ook lid van de commissie kapellen zouden graag zien dat die ‘goeie ouwe tijd’ in de toekomst weer herleeft. “Wij als stichting vinden het jammer dat jaren geleden het besluit is genomen om te stoppen met de Hofkapel” vertelt Dennis, die het fenomeen hofkapel vanaf zijn geboorte meegekregen heeft. Vader Gijs was vele jaren een prominent lid van de toenmalige Peeënstaampers.

“Wij denken dat er weer een mogelijkheid is om de Hofkapel nieuw leven in te blazen” vult Roy Hoevenaars aan,” en dit in een vorm van een gelegenheidsband. Dit ook gezien de reacties van de reünie hofkapel tijdens het 55 jarig bestaan.Toen kropen vele oud-leden voor een dagje weer in de huid van Hofkapelaan, een reűnie die erg goed beviel bij alle partijen., Het vuurtje wat toen ontbrand is, sluimert nog steeds en wij willen dat graag aanwakkeren”

Het is de bedoeling dat de nieuw te vormen hofkapel Prins Andreo en zijn gevolg tijdens het komende carnaval twee dagen gaan begeleiden. “Daarbij denken we aan de zaterdag en dinsdag met carnaval. Er is voor deze twee dagen gekozen omdat de hofkapel dan de aftrap van carnaval mee maakt en ook carnaval mee eindigt door het Peeënlied te spelen tijdens de verbranding van manneke Pee”” aldus Dennis.”En natuurlijk zorgen wij tijdens die twee dagen voor de maaltijden en een gezellige afsluiting van carnaval 2018.”

Iedere Dongense muzikant (van 18 jaar en ouder) kan zich voor deze kapel aanmelden voor één of twee carnavalsdagen. De inschrijving zal open gaan vanaf vandaag, zondag 4 november en de laatste aanmeldingen moeten zondag 7 januari binnen zijn, deze datums vallen gelijk met een CV-vergadering en daar zal dit ook kenbaar worden gemaakt. “Stichting de Peeënstekers zal binnen de Dongense muzikanten iedereen de gelegenheid geven om deel te nemen aan de hofkapel. Je hoeft dus geen lid te zijn van een (carnavals)band” legt Roy uit.

“Komend jaar starten we dus met 2 dagen en na carnaval zullen we dit evalueren en hopelijk doorzetten naar de komende jaren. Maar vooral ook uitbreiden. Onze visie is om over een aantal jaar weer een eigen hofkapel te hebben. Komende jaren willen gaan uitbreiden zodat we tijdens de diverse voorevenementen en carnaval een eigen hofkapel hebben” aldus Dennis.

“Dit zal wellicht altijd in de vorm zijn van een gelegenheidshofkapel, dit betekent dat iedere keer er een andere bezetting kan staan maar wel volwaardig genoeg om wat moois weg te zetten. En het belangrijkste ia natuurlijk dat lid zijn van de hofhouding gewoon hartstikke gezellig is. De sfeer, de interactie met de Prins, de adjudant en de raad van Elf…. je beleeft echt mooie en onvergetelijke momenten samen”

Voor informatie of aanmeldingen kun je contact opnemen met Dennis Ariëns (06-51074949 ) & Roy Hoevenaars (06-15900498) van stichting de Peeënstekers.