Door Piet Eelants

Werkgroep Dongen van Lokaal FNV Midden – Brabant organiseerde op vrijdag 27 oktober de jaarlijkse jubilarisavond in zaal Aurora. Er waren dit jaar maar liefst 41 mensen die een jubileum konden vieren op deze bijzondere avond. Toch waren er op deze avond door omstandigheden maar 14 van hen aanwezig. Dat feit deed overigens niets af aan het feestelijke karakter van de avond. Er waren vier FNV-leden die 25 jaar lid waren van de vakbond. Dat zijn de heren J.F. Crowley, R. Postelmans , A.C. Rosenbrand en J. Swart. Veertig jaar lid zijn F. Bergmans, A.M. Damen, mevrouw Roon -van Rosmalen , T.J.G.Smits en C.Wit. Vier Dongenaren zijn 50 jaar lid van de vakbeweging : P.G. Ansems, D. Berg , H.T. Kouwelaar en C. Tilborg. Een Dongenaar spande echt de kroon . De heer Heerkens uit Dongen-Vaart is maar liefst 60 jaar lid van het FNV.

Marry van der Stel, bestuurder FNV Metaal in de regio Rotterdam vertelde bij aanvang van het voorstellen van elke groep jubilarissen, leuke en bijzondere nieuwsfeiten uit het jaar waarin zij lid werden. Menigeen verbaasde zich over dat oude nieuws waarbij ook zeker momenten van erkenning voorbijkwamen. Een speld in divers metaal werd opgeprikt .Een bloemetje en een persoonlijk woord viel eenieder ten deel . Speciale aandacht was er voor de heer Heerkens ( 60 jaar lid) die bovendien een applaus in ontvangst mocht nemen.

Foto : DHS | Piet Eelants

Sociaal Dongen

Bestuurder Jan van Bladel kondigde in zijn woord van welkom een actie aan die in het land maar ook plaatselijk in Dongen wordt ingezet. De Dongense afdeling is van plan zich te manifesteren bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar .Van Bladel wil met zijn werkgroep en samen met andere sociale groeperingen in Dongen zoals de seniorenraad en de Wmo -adviesraad , zoals hij dat verwoordde ‘ politieke beïnvloeding gaan ondernemen voor een sociaal mogelijk Dongen ‘ . Van Bladel wil dat de partijen rekening houden met de FNV-uitgangspunten bij het schrijven van hun verkiezingsprogramma. Volgens de Dongense bestuurder is het de bedoeling partijen in de gemeente te benaderen met een FNV – 10 puntenplan onder de titel ‘ Voor echte banen en een menswaardige samenleving’ . Hij benadrukte dit samen met de leden te willen doen zodat de boodschap krachtig en eenduidig wordt uitgedragen naar de politiek.

Primeur

Marry van der Stel, een in Dongen bekende gast bij de jubilarisavonden, hield naar aanleiding van de installatie van het nieuwe kabinet eveneens een politiek gerichte toespraak .Zij beloofde daarin onder andere dat dit kabinet een sterkte en krachtige vakbond tegenover zich kan verwachten. Het mag als primeur worden gezien dat de vakbond bij de komende CAO- onderhandelingen zal komen met een eis van gemiddeld 3,5 % loonsverhoging die neerkomt op minstens 900 tot 1000 euro per jaar.