Dongen, zomer , 2017. Ook dit jaar . Dit is een frisse zomerrubriek en mét een knipoog. De rubriek verschijnt onregelmatig en is afhankelijk van het aanbod. Een soort opkikker bij slecht weer of beter en een soort van column met een tikkeltje nieuwswaarde .Leuk bedoelt ook. Nieuws ook dat normaliter niet in de krant komt dus. Deze krant brengt geen leugens in het land. Kijk daarvoor ook heel even naar onze kleine lettertjes. Er mag veel bij deze krant. Dat wel. Deel jouw (be)komkommernieuws vandaag nog. Je hebt daarvoor tot aan het begin van de herfst op 21 september de gelegenheid Ons speciale e-mailadres is tot die tijd beschikbaar voor jouw pennenvruchten

De geschiedenis van onze vakantie

Tegenwoordig is het normaal en niet meer weg te denken . Een mens leeft niet van brood alleen. Af en toe moet hij gewoon eens ergens heen en ‘daar moet Bleu Band over heen ‘ vulde mijn moeder altijd aan. Het begon allemaal met God die de zevende dag rustte na de creatie van onze aardkluit .In de middeleeuwen reglementeerden de ambachten en de gilden de werktijd heel sterk. De kerkelijke kalender domineerde de vrije tijd. Dat is allemaal verleden tijd. De baas is al lang de baas niet meer. Al mag je dat niet altijd hardop zeggen .En voor een dubbeltje op de eerste rang zitten gaat niet meer. De baas is blij met ons en betaalt graag jouw vakantiegeld. Uitgeruste mensen presteren schijnbaar beter. En dat is weer goed voor je baas. We zorgen op die manier goed voor elkaar. Het is geen gunst, dat vakantiegeld. Het is allemaal ingecalculeerd wat je verdiend of denkt te verdienen .In de tweede helft van de negentiende eeuw waagden de nieuwe rijken zich aan de eerste toeristische trips. Vakbondsleiders hielden de eerste pleidooien voor een jaarlijkse vakantie. Dat lezen we onder andere uit onze bronnen van vandaag isgeschiedenis.nl en vacature.com . Er zijn in de geschiedenis meer feiten te vinden waarom vakantie werd gegeven. Waarom scholieren tegenwoordig zomervakantie hebben is te herleiden dat dat het overblijfsel is van de oogsttijd toentertijd . De kinderen kregen in de zomer vrij van school om te helpen op het land. Andere bronnen zeggen juist iets anders De kinderen waren juist in het voor- en najaar niet op school te vinden, omdat het dan de drukste tijd voor de boer is. Van vakantie was dus geen sprake. In beide voorbeelden niet.

Pas halverwege de negentiende eeuw kregen leerlingen in de zomer vrij. Wetenschappers dachten toen dat het voor de kinderen niet goed was om continu op school te zitten. De kinderen van christelijke scholen gingen bijvoorbeeld naar de Vakantie Bijbelschool en anderen een dagje weg met hun ouders. Bij ons was dat steevast een fietstocht naar Drunen. Daar woonde Tante Nonneke . Soms was speeltuin ‘De Schaffelaar’ in beeld en zeker eenmaal zelfs de Efteling .

In 1900 kregen de arbeiders van de metro van Parijs de eerste officiële vakantie in Frankrijk: 10 dagen en een jaar later vond men dat de Britse vrouwen en minderjarigen recht op zes dagen vakantie hadden Dit idee verspreidt zich al gauw via sectorakkoorden in de Engelse fabrieken. Pas in 1921 had men ook in Duitsland in de gaten dat er behoefte was aan een rustperiode. De meerderheid (85%) van de Duitse arbeiders en bedienden genoten vanaf dat moment van een betaalde vakantie. Vanaf 1920 voerden enkele grote fabrieken in het Antwerpse enkele dagen vakantie in. Autofabrikant Minerva was de eerste die dit recht toekende, snel gevolgd door andere fabrieken zoals Gevaert, Bell en de diamantsector. En in 1925 geeft ene minister Anseele de spoorarbeiders acht dagen vakantie. 1936: onder druk van wilde stakingen, onder meer van de dokwerkers, gaat de Belgische regering Van Zeeland akkoord met zes vakantiedagen. Later – in 1938- wordt het recht voor alle Belgen en dat nadat in 1937 voor het eerst op beperkte schaal door de ‘patron’ geld wordt gegeven aan bedienden en arbeiders om die vakantie te kunnen vieren

Napels

De meeste Nederlanders vinden het leuk om op vakantie te gaan, maar sinds wanneer gaat men eigenlijk op vakantie? Is op vakantie gaan iets van deze generatie of deed men dit vroeger ook al? Volgens de overleveringen maakten de oude Egyptenaren al tripjes. Toch kwam de zomervakantie – zoals we hem vandaag de dag kennen – pas in de jaren vijftig voor. Reizen hebben mensen altijd al gedaan. In Babylon stond rond 2.200 voor Christus een historisch museum waar veel mensen heengingen en het oude Egypte was een ‘toeristische’ trekpleister, vanwege haar schitterende piramiden en gebouwen. De Romeinen trokken graag enkele weken naar badplaatsen om tot rust te komen. Een populaire badplaats was bijvoorbeeld Baiae, gelegen nabij Napels. Waar de rijke laag van de maatschappij er regelmatig op uit trok, bleef de gewone burger veelal thuis. Dat is nu ten dage nog zo. De Duvel schijt nogal eens op een hoop. Pas in de twintigste eeuw kwam er behalve meer welvaart ook de behoefte aan vakantie in de samenleving. Werkgevers gaven hun werknemers eerst onbetaalde vrije dagen en gezinnen gingen dagjes weg. Tot aan de jaren vijftig kwam de zomervakantie – zoals wij hem vandaag de dag kennen – niet voor. Een dagje weg met de kerk was voor veel mensen het hoogtepunt van het jaar. Het vakantiegeld werd in Nederland .Historisch onderzoek heeft uitgewezen dat rond 1910 het vakantiegeld voor het eerst en net als bij onze zuiderburen op kleine schaal werd ingevoerd. In de jaren twintig kregen steeds meer werknemers doorbetaald. Na de Tweede Wereldoorlog kwam er bovenop het betaalde verlof nog een extra vakantietoeslag. Veel mensen konden het zich immers niet veroorloven om van hun normale salaris een vakantie te betalen. De werkgevers waren ook blij met hun uitgeruste werknemers en het vakantiegeld werd voor iedereen ingevoerd.

Tekst : Piet Eelants