‘De gezelligste kermis van Nederland’

Kermis in Dongen was druk , gezellig en zonder noemenswaardige incidenten.

Het stond weer ruim vier en een halve dag centraal op het Wilhelminaplein: de draaimolen, de bootjesmolen en de buggy-ride, maar ook de autoscooter, lunapark, breakdance, bungee en de polyp. Natuurlijk waren er ook de spel- en behendigheidsattracties en eetkramen. Skeebaal, de winnaar van de Piet Leander prijs niet te vergeten. Het was gezellig en gevarieerd.’De gezelligste kermis van Nederland ‘ liet iemand zich ontvallen . Vele extra’s ook in Dongen . De ballonnenwedstrijd voor de kinderen ,een feestelijke opening ook en niet te vergeten inderdaad nogmaals de uitreiking van de Piet Leander-beker. Jeffrey Heesen en een ( wie ís die man ? ) mystery quest verhoogde de stemming. De vrijdagavond was billijk voor wat betreft de attractieprijzen ,ook de Roelvinkjes streken neer in ons dorp en de kasteleins – vooral in de nabijheid van het kermisterrein, klaagden niet over de klandizie. Een klap of wat op de vuurpijl maakte dinsdagavond net vóór de regen een einde aan het feest .Jan Verdaasdonk was er bij voor de krant en de Dongenaar die er zelf niet kon zijn. Er is ook een bijdrage van Con Loomans. De video’s staan hier allemaal Als je ze niet af kan draaien op je mobiel, zijn er wel de links waarop je kunt klikken.

https://youtu.be/rSSf2mie0no

OPENING DONGENSE KERMIS 2017

Ook dit jaar doet deze krant uitgebreid verslag van de Dongense kermis. Het is en blijft een feest voor jong en oud en is traditioneel plezierig. De opening op vrijdagavond was al feestelijk. Tegen bijna geen geld kon iedere kermisliefhebber zo vast een proefritje maken en daarmee gelijk ‘ verslaafd ‘ worden op zijn of haar attractie. Jan Verdaasdonk filmde de opening en is deze dagen meer te vinden bij de draaimolens en suikerspinnen

https://youtu.be/yrr18dRLhoU

KERMIS DONGEN 2017 ( Impressie van de zaterdag )

De opening van de kermis in ons dorp is al te bekijken hierboven.Deze krant besteed ook dit jaar veel aandacht aan dit grote gezellige feest voor jong en oud.Hierbij een impressie van zaterdag. Con Loomans filmde jolijt en plezier op het Wilhelminaplein .

https://youtu.be/9S7PTIIkLgE

KERMIS DONGEN 2017 DE CLOWN DESALLES

Alsof de vele attracties nog niet genoeg zijn ,is er elk jaar wel wat extra’s te beleven in Dongen op de kermis. De clown Clown Desalles bijvoorbeeld op zaterdagavond ? Oké ! Hij vermaakte oud ,maar vooral jong -Dongen weer ontzettend blij met zijn fratsen . Het was op zich weer een feest. Lachen en brullen of een traan. Bij een clown kun je kiezen. Veel ballonnen in deze aflevering.De film is gemaakt door Jan Verdaasdonk .

https://youtu.be/vKmD6_suXwY

Videostill Jan Verdaasdonk

Winnaar : Skeeball van de familie Akkerman. ‘
Ouderwetse kegelen in een digitaal jasje

Piet Leander Wisseltrofee’ voor de 22ste maal uitgereikt

De kermis loopt lekker. Sinds afgelopen vrijdag is het gezellig druk op het Wilhelminaplein. De jury heeft ook dit jaar weer een attractie kunnen aanwijzen die in aanmerking komt voor de Piet Leander Wisseltrofee; een traditie in ons dorp. Dongen werd in 1994 uitgeroepen tot BOVAK-kermisstad van Nederland. Als dank boden de exploitanten in 1995 het houten paard aan dat al jaren trots in de hal van ons gemeentehuis staat. In vervolg hierop is in 1995 de “Piet Leander Wisseltrofee” in het leven geroepen. De Nederlandse Kermisbond en de gemeente Dongen wilden op deze manier de nagedachtenis aan Piet Leander in ere houden. Leander had op de Dongense kermis vele malen een standplaats en leverde met grote inzet en enthousiasme een belangrijke bijdrage aan wat de Dongense kermis nu is.

Dit jaar wordt deze prijs voor de 22e keer uitgereikt. De jury, bestaande uit Els Zom, (bekende sociale Dongense) Harry Sandig (bouwer van kermisminiaturen) en Piet Scheepers (journalist bij BN De Stem), had ieder voor zich een aantal attracties genomineerd. Hierbij is gelet op: service, klantvriendelijkheid, presentatie en netheid rond de attractie.Voor de jury bepalen groot en klein het beeld van de kermis. Eigenlijk zouden alle attracties in aanmerking moeten komen voor deze prijs. Er kan er maar 1 winnen. Verschillende jaren staat de winnaar van dit jaar op onze kermis. Het is de Skeeball van de familie Akkerman. Ouderwetse kegelen in een digitaal jasje.

Voorgaande jaren namen de volgende exploitanten de prijs in ontvangst.

1996 familie A. Bierens van de gebakkraam

1997 familie G. Leander van de Muziek-Expres

1998 familie T. Paashuis van de snoepkraam

1999 familie P. Leander van de Pandora

2000 familie A. Reemer van de autoscooter

2001 gebroeders Bierens van de buggy

2002 firma Vermolen van de pusher

2003 firma Reemer van het Lunapark

2004 mevr. van Rumund van het klokkenspel

2005 firma Geeris van de poffertjeskraam

2006 firma Tarici van de eendensport

2007 firma A. Ordelman van de Extreme

2008 firma A. Verwijk van de bussensport

2009 firma G. Eeringa van de bootjesmolen

2010 firma van der Beek-Dauphin van de Around the World 60

2011 firma van de Molengraft van de Movie Shuttle

2012 firma Stroucken van de suikerspin-popcorn

2013 firma Verwijk van de polyp

2014 firma Dörenberg van de fotoschietsalon

2015 firma Cameron van het lunapark

2016 firma Stroucken

2017 Skeeball van de familie Akkerman

Traditionele ontvangst kermisexploitanten in Dun Hamse Bok in Dongen

Door Piet Scheepers

Dongen. Donderdagavond, de avond voordat Dongen de kermis met een ballonnenwedstrijd opent voor het publiek, worden middels een informele bijeenkomst de kermisexploitanten welkom geheten door het college van B&W. Traditiegetrouw gebeurt dat al jaren in Gasterij D’n Hamse Bok, schuin tegenover het gemeentehuis. Doordat in Dongen op donderdagavond de gemeenteraadsvergadering op de agenda staat, moest het college verstek laten gaan. De reden was heel simpel: deze avond zou de gemeenteraad moeten gaan beslissen over een eventuele verhuizing van de plaatselijke voetbalvereniging Dongen uit het centrum van het dorp naar het buitengebied. Drie opties waren aangedragen en de leden van de voetbalclub kozen voor de optie in De Beljaart, een spiksplinternieuwe woonwijk aan de rand van Dongen. Een hectisch gebeuren, dat onder de bewoners van De Beljaart veel los heeft gemaakt. Vandaar dat financieel verantwoordelijke en kermiswethouder Ad van Beek, sportwethouder Piet Panis en de voorzitter van de raad, burgemeester Marina Starmans, niet op deze welkomsborrel aanwezig konden zijn. Collega-wethouder Bea van Beers ontvluchtte even deze vergadering om namens het college de exploitanten toe te spreken. Ook was Bovak-voorzitter Atze Lubach-Koers aanwezig.

De opening was voor Atze Lubach-Koers. In een luchtig toespraak heette hij iedereen van harte welkom. ,,Ik sta hier op dit podium. Niet om een liedje te zingen. Daar zitten jullie niet op te wachten. Goed dat jullie Dongen weer aandoen. Een typisch familiekermis, waar verschillende van jullie al vele jaren een vaste standplaats hebben. Ik wens jullie een prima kermis en geef nu het woord aan de wethouder.”

Bea van Beers verontschuldigde haar collega’s en zei dat ze even deze belangrijke vergadering was ontvlucht. Zij kaartte aan dat de exploitanten vorig jaar afscheid hadden genomen van het aanspreekpunt op het gemeentehuis, Con Verdaasdonk. ,,Drieënveertig jaar was hij het aanspreekpunt. En al die tijd heeft hij met jullie goed kunnen onderhandelen, als er onderhandelt moest worden. En altijd werd hier op een prettige manier uitgekomen Jullie hebben dat vorig jaar ook duidelijk kenbaar gemaakt op het afscheid van Con.” Toen even de regie op het Dongense gemeentehuis kwijt was, (wie gaat wat doen, maar wie is nu de opvolger van Con Verdaasdonk) hebben een viertal kermisexploitanten, die al vele jaren Dongen aandoen, het voortouw genomen. ,,Jacky Leander, Tonny Reemer, Ad Bierens en Michel Brunselaar door jullie inzet is de kermis dit jaar weer goed op zijn pootjes terecht gekomen. Bedankt daarvoor!” Vanuit de gemeente Dongen neemt vanaf heden Annelies Schinkels, medewerker kabinetszaken, de zaken van Con Verdaasdonk over. ,,Ik ga het net als Con doen. Ik heb ook eerlijk gezegd geen idee hoe anders. Dus alles blijft alles gewoon hetzelfde.”