Uitleg valpreventie voor ouderen op 1 september in ‘t Ruim

Vallen bij oudere mensen is een ernstig en veelvoorkomend probleem. Ongeveer één op de drie nog thuiswonende ouderen valt minstens éénmaal per jaar. Dit kan nare gevolgen hebben. Sommigen moeten na een val opgenomen worden in een zorgcentrum of ziekenhuis. Bij anderen ontstaat veel angst om opnieuw te vallen. Dit leidt tot onzekerheid bij gewone, dagelijkse bezigheden. Sommige ouderen gaan daarom minder het huis uit en raken sociaal geïsoleerd. Hoe eerder u de gevaren aanpakt, hoe sneller het risico op vallen afneemt.

Ons lichaam verandert met het ouder worden. We worden trager en strammer. Deze beperkingen zijn geen onvermijdelijk kwaad. Door lichamelijk actief te blijven, onderhouden we onze reflexen, spierkracht en coördinatie. Stilzitten of inactiviteit vergroten het risico op vallen. Door weinig te bewegen, verminderen soepelheid en spierkracht. U gaat na een tijdje ook trager reageren. Dan kan zelfs een kleine misstap, bijvoorbeeld wanneer u wegglijdt op een gladde of een oneffen vloer, tot een val leiden. Lichaamsbeweging helpt niet alleen om het risico op vallen te verminderen, maar ook de algehele gezondheid. Hoe fitter, hoe meer plezier van het leven.

Op 1 september van 13:30 uur tot 15:30 uur zal er in ’t Ruim (Oude Baan 15) uitleg gegeven worden inzake valpreventie in combinatie met beweegadviezen die een ieder thuis kan doen. Deze bijeenkomst kost € 2,- p.p. en dat is inclusief 2 kopjes koffie of thee.

Interesse? Meld u op werkdagen aan bij SWOD tussen 09.00 uur en 12.00 uur op telefoonnummer 0162-3 75296 of mail naar monique.van.beijsterveld@swodongen.nl