Dongen is een festival voor de jeugd rijker na goed overleg met de gemeente Dongen

Door Piet Scheepers

De organisatoren van het komende X-citement Festival kunnen gerust gaan slapen. Met hulp van Rene Jansen en Frits Klijs ( beiden VPD) zijn alle vergunningen voor het komende feest verleend door de gemeente Dongen. Het bijzondere aan dit weekeinde is dat vrijdagavond een alcoholvrij feest is en toegankelijk is voor de jeugd onder de 18 jaar. ,,Boven de 18 ben je natuurlijk ook van harte welkom. Er wordt deze avond gewoon geen alcohol geschonken. Voor vijf euro entree en zijn er de hele avond optredens van artiesten zoals: Lil Kleine, The Boy Next Door, De Lievelings Dj’s van je Zusje, Dj Marius V en Martropez. De jongens en meisjes hebben de avond van hun leven. Zaterdag is voor 18 plus, dan wel een biertje en wijntje.” Niels Schoenmakers (20) en Rick Hultermans (23) vertellen namens de organisatie hoe dit weekeinde tot stand is gekomen. Zij hebben geleerd van het vorig jaar. Toen werd een tentfeest op de dag van uitvoering verboden. Reden: geen vergunning.

Beide heren zijn lid van carnavalsvereniging Barts Mar Los. Een hecht team, dat de afgelopen twee jaren na de grote carnavalsoptocht met de eerste prijzen bij de grote wagens ging slepen. Om hun carnavalswagens te kunnen financieren werden sponsors gezocht. Daarnaast schuur- en tentfeesten opgezet voor bekenden en vrienden. Inmiddels is de organisatie een stichting geworden waarbij zich een aantal vrienden, niet lid van de carnavalsclub, hebben aangesloten. ,,De gedachten van deze stichting zijn om avonden voor de jeugd uit de regio te organiseren, die zij op een gezellige en feestelijke manier kunnen beleven. Als er financieel nog iets overblijft, komt dit ten goede aan Dongense verenigingen,” leggen de jongemannen uit.

Dit jaar wordt het vierde feest opgezet. Wat begon als een schuurfeestje voor 300 vrienden, liep uit naar tentfeesten voor zo’n 1200 man. De jeugdige organisatoren werden tijdens deze avonden bijgestaan door hun ouders, die een oogje in het zeil hielden. Alle jaren liep het goed totdat vorig jaar de gemeente Loon op Zand (het feest werd in De Moer gehouden) op de dag van het feest de tent sloot. ,,Geen vergunning, dus achteraf gezien logisch. Het was een fikse strop. Tent gehuurd, stage gebouwd en drank ingeslagen. Een crowdfunding-actie heeft een klein gedeelte van de kosten gedekt. De rest moesten we zelf ophoesten. ” Het komende evenement is dus volledig legaal.

Er komen verschillende DJ ’s uit de regio draaien zoals: De Buren van de Brandweer en Marius V. Maar ook landelijke bekende Dj’s die al op vele grote festivals hebben gestaan: Dyna en PuinHoop Kollektiv. De kaartverkoop voor de zaterdag gaat hard, maar er zijn er nog beschikbaar. Voor de jongere jeugd op vrijdag zijn er nog volop kaarten a 5 euro verkrijgbaar. Voor Meer Informatie kunt u terecht op www.x-citement.nl