Traditionele jaarmarkt weer in de startblokken

Enkele aanpassingen Dongen Promotion Jaarmarkt op 17 april

door Piet Scheepers

Dongen, 12 april 2016.De voorbereidingen voor de traditionele Dongen Promotion (DP) jaarmarkt voor komende zondag zijn weer in volle gang. Als aanspreekpunten hebben vanuit het bestuur van DP Sandy Evers (Bruna) en Ingrid Voskuil (Ingrid DA) de organisatie op hun schouders genomen. Beide dames staan versteld hoe groot de belangstelling is van de marktkooplui om naar Dongen te komen. ,,Vanuit Leeuwarden tot Alkmaar tot Zuid Limburg. Er staan enkele honderden op de wachtlijst,” merkt een verbaasde Ingrid Voskuil op. Van oudsher houdt DP er toezicht op dat niet teveel dezelfde artikelen naar Dongen komen. Kersverse voorzitter John Jansen is hun directe ondersteuner. Het gezelschap kan echter niet zonder de steun van het overige bestuur van DP en de vele vrijwilligers. Zij hebben het stokje overgenomen van René van den Elshout, Geert Trommelen en Victor Stierman die jaren deze markt hebben getrokken. De eerste twee heren hebben toegezegd dit jaar de start van de markt, en zaken vooraf, mede te gaan ondersteunen. ,,Na het laatste stukje renovatie van de Hoge Ham dachten wij dat er geen kramen meer tegenover elkaar konden staan. Maar dat valt allemaal mee,” vertelt John Jansen en vervolgt: ,,Wij hebben hier en daar wat aanpassingen moeten doen. Zo stond tot vorig jaar onze centrale post, een grote directiecontainer, altijd in de parkeerhaven bij de bushalte in de Hoge Ham tegenover bloemisterij John Flora.

Archieffoto DHS

Deze halte is komen te vervallen, dus gaan wij nu met onze meldpost verhuizen naar het parkeerterrein nabij De Biezen. Helaas is daar dan nu weer geen plaats om een horecaterras te creëren.” De komende weken worden in het centrum 200 kramen uitgetekend. Daarnaast nog eens enkele honderden meters voor de wagens die de marktkooplui zelf meenemen waarin hun koopwaar staat. Dat er prima overleg is met gemeente en politie blijkt wel dat uit veiligheidsoverwegingen de kruisingen in het parkoers vrij gelaten worden, om bij calamiteiten hulpverleners door te kunnen laten. Het parkoers loopt als vanouds vanaf de Koepelkerk de Hoge Ham in, richting kruising St. Josephstraat Jan Mertenslaan, via korte St. Josephstraat richting Tramstraat tot aan café d’Ouwe Sok. Op de marktdag wordt vanaf half vijf een begin gemaakt met het opstellen van de markt. Vanaf middernacht geldt in het centrum een parkeerverbod met wegsleepregeling. De buurtbewoners worden hierover via een brief geïnformeerd. ,,De rijen kramen worden onderbroken door de verschillende terrassen allemaal met hun eigen muzikale acts,” besluit Jansen. Hij doelt op De Cammeleur, het Looiersplein en rond café d’Ouwe Sok. Het Aldi parkeerterrein is nog een vraagteken. In het verlengde van de Hoge Ham, richting gemeentehuis, vindt dit jaar weer het zesde motortreffen en live optredens plaats bij gasterij Den Hamse Bok. De organisatie is in handen van De Bokse Bikersz. Ook dit jaar zetten zij zich in voor een aantal goede doelen. Zeker is dat het G-team van DVVC kan rekenen op een financiële bijdrage. Dit jaar organiseren zij voor de vijfde keer hun voetbaltoernooi voor G-teams. De markt begint 17 april om 11.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Entree gratis en vrij parkeren rond het centrum.