In memoriam Joke van Dongen –van den Nieuwenhuijzen

Deze week bereikte mij het droevige bericht dat Joke van Dongen –van den Nieuwenhuijzen is overleden.

Joke. Een sterke vrouw met een vrolijk karakter. Ik raakte met Joke in contact op een manier die niet vreemd is voor een hoofdredacteur van een krant.Een ingezonden gedicht.

Het werden er tientallen. Tenslotte kreeg Joke dit vaste plaatsje in de krant. Joke schreef blijmoedig leuke gedichtjes die gewoon een moment van stilte en bezinning vroegen, brachten, gaven.We werden ook vrienden. Privé schreven we elkaar alleen. Ontmoeten zou nog komen. Maar persoonlijk was het wel. Zo wist ik van haar grote verdriet en troostte haar soms met haar kleine verdrietjes, terwijl zij mijn en de zwakheden van anderen niet telde.

Het is een oase in een hectische tijd om iemand als Joke gekend te hebben. Vele lezers waardeerden haar gedachten die ze omzette in gedichten. Vanaf deze zomer gaan we ze allemaal herhalen. Dit plekje is van Joke. En dat blijft voorlopig zo. Alles is eindig. Joke werd 83. Mijn condoleances gaan uit naar haar naasten en iedereen die van haar hielden en aan wie ze haar liefde en aandacht gaf. Dag Joke, Bedankt ! Fijn dat ik je mocht kennen.

Piet Eelants

hoofdredacteur DHS