Ongeveer 50 jaren geleden vertelde mijn vader zaliger over een enorme explosie ergens in de omgeving van Dongen.Op zijn verjaardag 23 oktober 1944 liep hij even na 18.00 uur achter in zijn tuin om de groenten die er nog stonden te controleren.Op dat moment volgde er een enorme explosie die de grond deed trillen.Later werd deze explosie bekend onder de naam: de ramp van de Vennen.Weinig Dongenaren zullen zich deze explosie herinneren en misschien nog minder zullen er door overlevering over gehoord hebben.Op die dag werden enkele boerderijen op de vennen totaal met de grond gelijk gemaakt.In de schuur van de familie Haagh welke stond op de hoek Vennen-Eindsestraat-Monnendijk zat een enorme hoeveelheid munitie welk door het Duitse leger daar opgeslagen was.23 oktober 1944 ’s avonds iets na 6 uur ontplofte enkele honderden kubieke meters munitiedie daar opgeslagen waren.Hierdoor vielen 4 jonge slachtoffers.

Stanislaus v Gils 13 jaar.

Erardus Haag 17 jaar

Wilhelmus Snoeren 21 jaar

Huub v Rentegem 23 jaar

In de wazerweijen het heemkundig blad van Dongen Nr 53 van 1994 is door Vic Haagh,

Jan van Gils en Piet Timmermans een uitgebreid verslag gemaakt.

Het verleden van Dongen

Piet Willemse