Door Piet Willemse

Wat mij intrigeert bij oude foto’s is ook hier de muts waar nog net iets van te zien is.Ik bedoel natuurlijk het hoofddeksel die de vrouw op de foto draagt.In Brabant werd er tot 1950 nog veel klederdracht gedragen.Opvallend was dan het hoofddeksel van de vrouwen.Zo’n hoofddeksel werd dan een poffer ofwel Brabantse muts genoemd, Deze waren zeer extreem van uiterlijk.Vaak werden ze ’s zondags door de vrouwen gedragen.De wat rijkere medeburgers dofte zich op om zo naar de kerk te gaan.Het was een zeer opvallend hoofddeksel versierd met kralen, tule en speciale stof en zo nodig versierd met gouden spelden.Aan het model kon je de financiële status aflezen van de draagster.Begrijpelijk dat het dienstmeisje daarom maar een gewoon wit kapje droeg.Ook kon aan de poffer gezien worden uit welke streek uit Brabant je vandaan kwam.Tegenwoordig wordt de poffer alleen nog maar gedragen op folkloristische feesten.Bijgaand een briefkaart met poststempel 18-09-1914 van een Brabants interieur met een vrouw met een muts en een briefkaart met foto’s van vrouwen met een poffer.

HIER zijn de foto’s in volleschermgrootte te zien.