Blog Image

DONGEN OPTIMAAL

DONGEN OPTIMAAL

Er gebeurt nog al wat in ons dorp Dongen.Vanaf het begin van ons bestaan hebben we een pagina met nieuws uit en van een bepaald jaar.Zie daarvoor onze hoofdpagina.Ook in deze bijlage hebben we nieuws dat het bewaren meer dan waard is.

DongenOptimaal is er om niets te vergeten wat voor ons dorp belangrijk is en was.

Terug naar de krant :

www.dongenhomespot.nl

Stronk creëert waarde voor Dongense jongeren

DONGENSE COLUMN Posted on di, oktober 15, 2019 14:51:17

Af en toe komen er mensen op je pad waardoor je geraakt wordt. Ik had zo’n moment toen ik op de koffie ging bij Stronk in de st. Josephstraat, een Dongense sociale onderneming waar impact wordt gecreëerd door jongeren weer zingeving en een gevoel van eigenwaarde te laten ervaren. Dit gevoel zijn zij in hun leven, maar ook regelmatig door het hulpverleningstraject, kwijtgeraakt. Mark Jonkers en Jorus Rompa zijn twee mannen die werken vanuit visie en bevlogenheid. Zij zijn in staat om op een grensverleggende manier jongeren te helpen hun weg terug te vinden naar de maatschappij. Tijdens het gesprek maakte ik kennis met een jongen die verstrikt was geraakt in het web van zorg waar hij niet de hulp kreeg die hij nodig had. Deze instantie wordt betaald voor de zorg, maar leverde hem niet. De jongen kwam thuis te zitten. Door Stronk ging de jongen weer stralen.

Vol trots liet hij mij zijn portfolio zien. Zijn angsten zaten hem in de weg, maar zeker niet zijn talenten. Mark en Jorus zijn in staat om deze jongen, en andere jongeren, weer op de rit te krijgen. Zij hebben al hun geld geïnvesteerd in een prachtige werkplaats waardoor mensen niet meer zo in hun hoofd zitten, maar vanuit het hart mooie dingen kunnen maken. Ik voelde tijdens dat gesprek meer moedeloosheid ontstaan over het zorgsysteem dat we met zijn allen gecreëerd hebben. De bureaucratie en de regels die zijn gerealiseerd zorgen ervoor dat Stronk erg veel moeite moet doen om het hoofd boven water te houden. Er is geen eerlijk tarief voor deze jonge ondernemers terwijl zij wel de effecten realiseren. De verschillen tussen de vergoedingen zijn groot. De persoon die de impact realiseert, moet hier ook passend voor worden beloond. Mannen zoals Mark en Jorus werken vanuit het hart en volgens een bedoeling. Dat moeten we meer en beter waarderen. Bij dit soort kleine organisaties kunnen we de effecten realiseren die we beogen, maar wel door bureaucratievrij te denken en te handelen. Bij de grote zorginstelling is dit voor de betreffende jongen niet gelukt, terwijl zij wel het geld krijgen (en niet zo weinig ook…). Wat mij betreft is het de vraag of grote instellingen nog wel kunnen werken vanuit de bedoeling. Daarmee wil ik niet alle instellingen over één kam scheren. Maar schaalgrootte kent wel het gevaar van het verliezen van overzicht en zeker het verlies van continuïteit door het enorme verloop aan mensen. Ik gun onze gemeente initiatieven zoals Stronk die dichtbij mensen staat. Kleinschalig en vanuit waarde gedreven. En met zo min mogelijk administratieve last. Kortom, deze kleine initiatieven moeten we grootser waarderen en we moeten mogelijkheden creëren om bureaucratievrij te denken en te werken om het geld vooral naar de cliënt te laten gaan waarbij tijd en aandacht voorop staan. Daar gaan mensen opnieuw van stralen. Dat is duidelijk geworden tijdens mijn bezoek aan Stronk. Daar had ik geen zorgdossier voor nodig, maar een gesprek met de betreffende jongere.

Angela Horsten,
Dongense VVD.Integrale veiligheidscontroles in Dongen succesvol verlopen

Uncategorised Posted on di, oktober 15, 2019 14:21:49

In totaal zijn 17 specifieke locaties en daarnaast 24 personen gecontroleerd.

De gemeente Dongen wil graag pal staan voor een veilig Dongen. De veiligheid van haar inwoners, ondernemers en bezoekers wordt als zeer belangrijk gezien. Constant wordt aan dit doel gewerkt en daar waar nodig en mogelijk verbetert. Om de leefbaarheid en veiligheid in Dongen te bewaken, vinden regelmatig controles plaats. Ondermijning wordt met alle mogelijke instrumenten bestreden.
Regelmatig worden controles met betrekking tot de veiligheid van het dorp gehouden. Zo ook op 27 september, 3 en 8 oktober 2019. Deze controles waren een gezamenlijke actie van gemeente Dongen, Politie, Enexis en in een geval de Belastingdienst. Tijdens de controles hebben de verschillende instanties gezamenlijk een aantal bedrijven gecontroleerd op het naleven van wet- en regelgeving. Doel was met name het verkrijgen van inzicht in het gebruik van de bedrijven. Daarnaast zijn Basisregistratie Personen- bijvoorbeeld woont iemand waar hij staat ingeschreven – brandveiligheid en constructie ook aspecten waarop gecontroleerd is. De gemeente Dongen wil hiermee de veiligheid en leefbaarheid in Dongen vergroten en mogelijke illegale activiteiten terugdringen. Op bovengenoemde dagen werden in totaal 17 specifieke locaties en daarnaast 24 personen gecontroleerd.


Samenwerkende overheid
In district Hart van Brabant werken gemeenten samen met andere overheden om de veiligheid en leefbaarheid te bewaken. Het is een taak van de overheid om erop toe te zien dat wet- en regelgeving wordt nageleefd en iedereen eerlijke kansen krijgt. Wanneer vermoedens bestaan dat wet- of regelgeving wordt overtreden, is het aan de samenwerkende overheid om dit te controleren en bij misstanden hier iets aan te doen. Bij bestuurlijke controles heeft de gemeente de leiding van het controleteam. Gemeentelijke toezichthouders voeren hun taak uit. De Algemene wet bestuursrecht (Awb) geeft toezichthouders een standaardpakket met bevoegdheden, zoals het betreden van plaatsen, het vorderen van inlichtingen en het inzien van het identiteitsbewijs. Om ervoor te zorgen dat de toezichthouder zijn bevoegdheden daadwerkelijk kan effectueren is er een medewerkingsplicht in de wet opgenomen. De bezochte personen waren over het algemeen zeer tevreden met het controlebezoek, de reden ervan en een mogelijke continuïteit van de actie Naast de rol van de overheid is volgens de gemeente ook de rol van de inwoner of ondernemer ontzettend belangrijk. De gemeente waardeert de inwoner als de ogen en oren van de wijk en een oplettende blik kan ondermijning nóg beter worden aangepakt. De gemeente Dongen zegt dat het aantal meldingen in de afgelopen periode enorm is toegenomen.

*Op een locatie werden diverse materialen aangetroffen die (kunnen) duiden op de constructie van een drugslab. De politie heeft dit verder in onderzoek.
*Op twee andere locaties hebben we diverse strijdigheden met het bestemmingsplan aangetroffen waaronder illegale bewoning van een bijgebouw.
*Op een locatie wordt door de omgevingsdienst een nadere controle gedaan i.v.m. milieuovertredingen.
*Enexis trof op 1 locatie fraude aan van elektriciteit / gas.


De rest van de bedrijven voldoet aan de regels waarop gecontroleerd is. De Basisregistratie Personen was hoofdzakelijk op orde.

Heeft u vermoedens van ondermijning of criminaliteit? Meld verdachte situaties altijd! Bel 112 bij spoed of heterdaad situaties. Geen spoed: Dan kan dit bijvoorbeeld bij uw wijkagent, de boa maar ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl).Geslaagde Battle van het Dongens Mannenkoor en Popkoor Spirit

CONCERTEN Posted on wo, oktober 09, 2019 18:19:39

DONGEN – Op zondagmiddag 6 oktober zat de Theaterzaal van De Cammeleur bijna helemaal vol. Een betere invulling voor een regenachtige zondagmiddag was er bijna niet te bedenken: luisteren en kijken naar het concert The Battle van het Dongens Mannenkoor en Popkoor Spirit. Een ‘battle’ omdat beide koren wel een heel ander repertoire zingen. Daarnaast een ‘battle’ van de presentatoren deze middag, Saskia van Baaren (Popkoor Spirit) en Dré van den Bosch (Dongens Mannenkoor). Als er al winnaars waren deze middag, waren het ongetwijfeld de twee presentatoren.

Het concert begon met een gezamenlijke uitvoering van ‘Hallelujah’. Een prachtig openingsnummer, dat mag gerust gezegd worden. Daarna was het de beurt aan Popkoor Spirit, onder de bezielende leiding van dirigente Maaike Hermans. Het koor bracht heel eigenzinnige uitvoeringen van onder andere River Deep Mountain High. De choreografie, de geweldige soliste, alles klopte aan dit nummer. De choreografie van het Dongens Mannenkoor viel, na dit spetterende optreden, wel een beetje tegen, de nummers die het koor liet horen allerminst.

The Battle

Er volgde een afwisselend concert, waarin de ene keer drie nummers te horen waren van Popkoor Spirit, de andere keer drie nummers van het Dongens Mannenkoor. Ook zongen de koren een aantal nummers samen, zoals ‘The Sound of Silence’. Het was bijzonder om deze twee koren afwisselend in zeer verschillende nummers te kunnen horen. Tijdens de pauze werd er druk gepraat over het concert dat bezig was. Bijna iedereen was het er over eens, dat deze combinatie een goede gok was!

Na de pauze gingen de beide koren met veel enthousiasme verder. Dat er niet gedanst werd bij het nummer ‘I could have danced all night’, vond presentatrice Saskia van Baaren wel heel erg jammer. Misschien had zij ook wel gelijk.

Pianist Erik van Soelen zorgde voor de muzikale begeleiding van beide koren. Dat hij en Jan Terpstra even een misverstand hadden bij de inzet van een van de nummers, paste goed bij de naam van het concert ‘The Battle’! Die ‘battle’ was ook duidelijk toen er wat mis ging bij het nummer ‘Der Hammerschmied’. Gelukkig pakten zowel het Dongens Mannenkoor als Jan Terpstra de draad weer snel op en klonk het aambeeld zoals het nog nooit geklonken had in De Cammeleur.

Dat Saskia van Baaren niet alleen kan presenteren, maar ook nog kan zingen, liet zij horen in het solonummer ‘Lef’. Met ‘The Power of Love’ werd The Battle afgesloten. Het publiek reageerde enthousiast. En ook de beide koren kijken terug op een geweldig en uniek concert. Een samenwerking van het Dongens Mannenkoor met Popkoor Spirit, die misschien wel voor herhaling vatbaar is!2 februari 2020: Peeënrijk Got Talent !

EVENEMENTEN Posted on wo, oktober 02, 2019 11:18:07

Dit seizoen organiseert Stichting de Peeënstekers weer het Peeënrijk Got Talent. Dit evenement zal plaatsvinden in de Cammeleur.
Op zondagmiddag 2 februari zal voor de jeugd vanwege het enorme succes van vorig jaar de tweede editie van Peeënrijk Got Talent plaatsvinden.Deze middag is speciaal voor de jeugd om hun verborgen talenten aan groot publiek te laten zien.


Peeënrijk Got Talent is voortgekomen uit de jeugdsauwelmiddag. Door het teruglopen van deelnemertjes is vorig jaar besloten ook andere acts toe te laten om een mooi gevarieerd middagprogramma aan te kunnen bieden aan de Dongense bevolking.
Tijdens deze middag zullen het sauwelen en de diverse acts apart gejureerd worden. Je kan je opgeven voor het jeugdsauwelen, of je kan een andere act doen bijvoorbeeld playbacken, zingen, dansen, goochelen enz.Ben je een lolbroek, kletskous, een goede playbacker, zanger of danser, dan is het vanaf nu mogelijk om je op te geven. Dit kan via sauwelcommissie@peeenstekers.nl of via hofschrijver@peeenstekers.nl tav. René Broeders De entree en deelname van deze middag is geheel gratis.

Foto’s : Ad Vonk

Grand Gala du Pee 2019

foto: Ad Vonk

Nu de meeste vakanties weer achter de rug zijn, kunnen we onze aandacht richten op het komende Carnavalsseizoen. En natuurlijk kijken jullie nu al uit naar het 48e Grand Gala Du Pee! Ons eigen Peeënrijkse Songfestival. Het GGDP vindt dit jaar plaats op 23 november om 20.00 uur. LET OP! Dit is een week later dan je gewend bent zodat er nog meer Peeën en Peejerinnen mee kunnen doen. We gaan de Cammeleur weer op zijn grondvesten laten trillen! En daar wil jij natuurlijk bij zijn!
Je kunt meedoen aan de wedstrijdklasse en strijden om de 1e plaats. Het enige dat je hoeft te doen is een een orginele tekst maken op orginele muziek en wie weet ga je niet alleen met die felbegeerde notenbalk naar huis, maar mag je je een jaar lang de titel dragen van Winnaar van de grootste Carnavalskraker van het Peeënrijk 2019.
Zie je de wedstrijdklasse niet zo zitten, dan kun je je natuurlijk ook aanmelden voor de leutklasse. Om aan deze Blèr  du Pee  deel    te nemen dien je een zelfverzonnen  carnavaleske tekst op een  bestaande melodie te vertolken!  Wel is het van belang dat de  carnavalsmelodie reeds 11 jaar of ouder is. 


Dus heb je zin in een geweldige avond vol leut en muziek, meld je dan snel aan. Alleen, met zijn twee of met de hele vereniging. Het maakt niet uit! Twijfel niet meer, maar schrijf je in! Dit kan via www.peeënstekers.nl of op de eerste CV vergadering op 6 oktober. Wacht niet te lang, want de inschrijving sluit op 3 november 2019.
Noteer zaterdag 23 november 2019 in je agenda als de dag dat je kunt gaan voor eeuwige  roem in ons schôn en onvolprezen Peeënrijk! Laten we er met zijn allen voor zorgen dat het een geweldige avond wordt waar nog lang over wordt nagepraat.
  Tot ziens op 23 november  in  de Carnavals Krakers tempel de  Cammeleur  (entree is p.p. €5,-  )Programma Aanpak Stikstof (PAS) zorgt ook in Dongen voor aanpassingen. Uitspraak Raad van State : ‘Dongen in afwachting van meer duidelijkheid’

DONGEN OPTIMAAL, Uncategorised Posted on di, oktober 01, 2019 11:04:45

Dongen, 1 oktober 2019. In een raadsinformatiebrief informeert het college de raad hoe ‘het bevoegd gezag’ in Dongen omgaat met de uitspraak van de RvS van 29 mei dit jaar, dat de tot dan geldende PAS-systematiek in strijd is met de Europese richtlijnen. De uitspraak houdt in dat die niet langer als basis mag dienen voor het geven van toestemming voor activiteiten en plannen die kunnen leiden tot een toename van de stikstofdepositie op stikstofgevoelige habitattypen in Natura 2000-gebieden.Het is nu noodzakelijk om op andere wijze ontwikkelingen te beoordelen op het onderdeel stikstof, ook in Dongen. Er moet volgens Dongen ook meer duidelijkheid komen op dit gebied. Uit de brief aan de raad blijkt dat ‘Dongen ontwikkelingen niet onnodig op slot zetten’. Dongen zegt wel degelijk oog te hebben voor de mogelijke toename van de stikstofdepositie op stikstofgevoelige habitattypen in Natura 2000-gebieden. “Bij de invulling van dit uitgangspunt wordt onderscheid gemaakt tussen bestemmingsplannen (ruimtelijke ontwikkeling) en aanvragen voor omgevingsvergunningen”aldus een citaat uit de brief aan de raad. Binnen de gemeentelijke organisatie is gesproken over de gevolgen van de uitspraak en hoe om te gaan met ontwikkelingen zolang er nog geen nieuwe landelijke en provinciale regels en instrumenten beschikbaar zijn.

Pukkemuk

Nieuwe bestemmingsplannen worden beoordeeld in het licht van de RvS-uitspraak. Initiatiefnemers dienen aan te tonen of er stikstofeffecten zijn op Natura 2000-gebieden. Hiermee wordt de uitvoerbaarheid van een plan aangetoond. Of voor de uitvoering van een bestemmingsplan toestemming op grond van de natuurbeschermingswet-vergunning nodig is en, zo ja, of deze kan worden verleend, komt aan de orde bij de omgevingsvergunning. De provincie krijgt als wettelijk adviseur het plan voorgelegd. Voor lopende bestemmingsplanprocedures wordt naast mogelijke stikstofeffecten ook gekeken of er een procedureel risico is. Zijn er tijdens de zienswijzeperiode reacties binnengekomen over stikstof? Zo ja, dan kan dit leiden tot een extra berekening dan wel toelichting op of aanpassing van het plan. Voorbeelden hiervan zijn het recent vastgestelde bestemmingsplan Geer/Hoge Ham; berekening wijst uit dat de ontwikkeling daar niet leidt tot stikstofeffecten. Bij bestemmingsplan Pukkemuk, waarvan vaststelling heeft plaatsgevonden voor de uitspraak van de RvS, is gekeken naar het procedurele risico. Deze is niet aanwezig.

Lopende aanvragen

Bij (lopende) aanvragen en besluiten voor omgevingsvergunningen betrekt Dongen de RvS-uitspraak. De aanvrager/initiatiefnemer dient in beeld te brengen of er stikstofeffecten in verband met de voorgenomen activiteit zijn op Natura 2000-gebieden en/of een natuurbeschermingswet-vergunning is vereist. Indien dit het geval is dan zal de provincie beoordelen of deze toestemming verleend kan worden. Indien dit niet kan of nog niet kan, vanwege het ontbreken van nieuwe wettelijke instrumenten, kan een aanvraag aangehouden worden.
Een voorbeeld hiervan is de vergunningsprocedure bij Protix. Daarnaast is het mogelijk om het onderdeel natuur los te koppelen van de aanvraag omgevingsvergunning. De aanvrager kan dan een omgevingsvergunning krijgen, maar die mag niet gebruikt worden zolang nog niet beschikt over een nog apart bij de provincie aan te vragen natuurbeschermingswet-vergunning. Het risico ligt hierdoor bij de initiatiefnemer.

De stikstofeffecten hoeven niet in beeld gebracht te worden voor aanvragen van kleine bouwwerken, zoals de verbouw van een woning, aanbouwen, dakkapellen, garages, schuurtjes en of voor tijdelijke situaties. Dergelijke plannen leiden normaliter niet tot een toename van gasverbruik en verkeer. Bovendien liggen op korte afstand geen Natura 2000-gebieden.

Maatwerk

Dongen heeft nu globaal bekeken op welke projecten de RvS-uitspraak van invloed is of kan zijn. Invloed is er, maar in welke mate is nog niet te overzien. Voor ieder project geldt maatwerk. De handelswijze is dus afhankelijk van het soort project en de fase waarin het project zich bevindt. Binnen de regio heeft overleg en afstemming plaats over de aanpak van de verschillende gemeenten ten aanzien van de RvS-uitspraak. Met de provincie is er overleg over de N629 en met initiatiefnemers over hun plannen. “We volgen de ontwikkelingen op de voet en sturen bij waar nodig “ luidt het in de raadsinformatiebrief .

Laatste stand van zaken
Sinds 16 september is de gewijzigde zogeheten AERIUS-Calculator weer beschikbaar. Met behulp van deze calculator kan voor activiteiten die de natuur niet raken weer een vergunning worden aangevraagd. Dit betekent dat de vergunningverlening voor Natura 2000 weer (deels) op gang komt. Daarnaast heeft de voorzitter van het Adviescollege Stikstofproblematiek, de heer Remkes, op 25 september zijn eerste advies van het Adviescollege Stikstofproblematiek (‘Niet alles kan’) aangeboden. Wij wachten de kabinetsreactie op dit advies af. Op 10 oktober aanstaande houdt de provincie opnieuw een bijeenkomst voor vertegenwoordigers van de bevoegde gezagen, waaronder gemeenten.WILD DE FILM ‘ken en geniet’

Uncategorised Posted on zo, september 29, 2019 22:12:04
Luc Enting

Dongen gaat de bronst van het edelhert beleven, het burlen gaat door het theater klinken, een sensatie om mee te maken. Mensen die dit live ondergaan hebben, stonden met kippenvel te luisteren, het is dan ook machtig mooi, om te zien, maar vooral ook om te horen, het galmt door je oren. Iets dat Natuurvereniging Ken en Geniet aan u door wil geven en mee wil laten beleven, zomaar in de theaterzaal van de Cammeleur, op woensdag 23 oktober, om 20.00 uur.

Dan komt de filmer van deze schitterende film naar ons eigen Dongen, waarbij hij de inleiding zal verzorgen en enkele geheimen prijs zal geven, over het tot stand laten komen van een dergelijk natuurspektakel op het doek. Luc Enting heeft al vele natuurfilms geproduceerd en vorig jaar ging zijn grootste wens in vervulling, de presentatie van zijn filmproductie in de bioscoop en op TV.

vos

Enkele jaren van voorbereiding gingen daaraan vooraf, want een vossenfamilie, een zwijnengezin en een roedel edelherten zijn geen acteurs, die je zomaar inhuurt. Nee die moet je opsporen, hun gewoontes leren kennen, hun trekroutes weten, kortom haast deel van de familie worden. Camera’s moeten met de grootste zorgvuldigheid geplaatst worden, immers het dierenwelzijn staat voorop, bij het schieten van de beelden.

Maar alleen aan beelden heb je niets, er moet een verhaal omheen gebouwd worden, een hoofdpersoon gezocht, welke als een rode draad ons meeneemt in zijn leven. Dan komt de sfeermaker, spannende en stemmige muziek, welke blije en dramatische momenten versterkt. Alles moet bij elkaar passen, dus ook de verhalenverteller, die op zijn eigen wijze een draai geeft aan de film, niemand minder als André van Duin, iemand waarvan je het eigenlijk niet verwacht, sprak de film geheel in.

edelhert

We volgen de vossen in hun hol en bij de jacht, zien jonge wilde zwijntjes opgroeien, het doen en laten van een roedel edelherten, met als hoogtepunt natuurlijk de bronst. We gaan natuur ondergaan, zoals deze in werkelijkheid is, vaak met een lach, soms met een traan, want natuur is niet alleen mooi, maar kan ook bikkelhard zijn

De mooiste beelden zullen verschijnen op het grote scherm, u zult zich buiten wanen, daar op de uitgestrekte Veluwe, kippenvel zal het u bezorgen, alsof u er zelf bij bent.
Leden van Natuurvereniging Ken en Geniet kunnen zich aanmelden tot zondag 6 oktober 19.00 uur, daarvoor kunnen zij bellen naar Christ Grootzwagers tel. 0162-312116 of naar Fia Grootzwagers tel. 0162-517996, of via mailadres: kenengeniet@home.nl

Let op aanmelden is verplicht, want voor de niet-leden, start vanaf 7 oktober de kaartenverkoop, via www.decammeleur.nl

Al meer dan 60 jaar presenteert Natuurvereniging Ken en Geniet al haar avonden in het winterseizoen, altijd heeft de bevolking van Dongen en omgeving deze voorstellingen gratis kunnen bezoeken, een geweldige prestatie. Nu echter hebben we moeten besluiten, om bezoekers, die geen lid zijn van Ken en Geniet, een kleine bijdrage in de kosten te vragen. Daarvoor krijgt u echt iets bijzonders te zien, wij hopen dan ook op een volle zaal.

Bronstroedel

Waar de Tuinwerkgroep erg blij met zou zijn, dat is uw stem, de Rabobank ClubSupport is in volle gang, de stemronde is al geopend. Natuurvereniging Ken en Geniet gaat het geld, dat met deze actie binnen komt besteden aan een sproei installatie voor haar Natuurtuin Kandoel, waar bij ook een put geboord moet worden, een prachtig doel, mogen wij op uw stem rekenen. Allen alvast bedankt.

Christ Grootzwagers Natuurvereniging Ken en GenietGemeente Dongen geeft ‘geheim’ prijs

DONGEN OPTIMAAL Posted on do, september 26, 2019 20:00:45

Eindafrekening met betrekking van de bouw Cammeleur spoedig te verwachten

Dongense Turkse gemeenschap nu officieel eigenaar van voormalige ’t Schouw

Een analyse van Piet Eelants

Dongen, 26 september 2019. Deze krant kreeg vandaag van de gemeente Dongen en onder een kort embargo tot het moment dat de raad was ingelicht over de feiten van vandaag het bericht, dat vandaag, 26 september 2019 , er een bedrag van € 450.000,- ontvangen is van de Islamitische Stichting Nederland. Daarmee is de afspraak nagekomen om voor 1 oktober 2019 de volledige koopsom te betalen voor de overname van ’t Schouw door de Dongense Turkse gemeenschap. De  opbrengst uit de verkoop van ’t Schouw was onderdeel van de financiële ondersteuning voor de bouw van de nieuwe Cammeleur. De officieuze overdracht onder voorwaarden vond al plaatst in december 2017. Het college hield elke vraag over de lange tijd dat het duurde wanneer de uiteindelijke afrekening van het bouwen van de nieuwe Cammeleur zou verschijnen af. Op tal van vragen van de raad en van vertegenwoordigers van de lokale en regionale pers kwamen geen noemenswaardige of steekhoudende antwoorden. Vermoedt wordt wel dat vertrouwelijk info naar de raad is gegaan. De pers en dus ook Dongenaar had het nakijken. Enkel de argumenten rondom het niet- of niet voldoende nakomen van afspraken en bouwkundige verbeteringen aan het gebouw van de Cammeleur werden als argument voor het wegblijven van afrekening met de aannemer van de bouw gebruikt. De andere reden voor het uitblijven van de afrekening rond de nieuwe Cammeleur werd vandaag bekend gemaakt en eerder nooit bevestigd. Het was te lang een soort van publiek geheim. Deze krant had overigens al voldoende informatie verzameld om het nieuws van vandaag eerder wereldkundig te maken. Afspraken met tipgevers , vertrouwelijk verkregen informatie en – doorslaggevende – principiële redenen weerhield de redactie hier van. Saillant detail is wel dat de gemeente Dongen de voorwaarden voor transactie inzake de verkoop van ’t Schouw in het kader van ‘Project Herhuisvesten gebruikers en herontwikkelen locaties ‘ in de raadsinformatiebrief 56 van 17 december 2018 al bekend maakte. Doel van het gehele project was het afstoten van gemeentelijke mono-locaties en de gebruikers in deze panden ergens anders onder te brengen. De netto opbrengsten van de diverse locaties waren bestemd voor de medefinanciering van De Cammeleur. Enige transparantie over bepaalde zaken rond de Cammeleur en de ‘financieel poot ‘ ’t Schouw’ werd nooit betracht. Het werd het geheim van Dongen wat niet echt een geheim was.

Dongen-Buurthuis ’t Schouw. foto: Adriaan Raesen

De afrekening van de totale kosten en baten van de Cammeleur zal binnenkort aan de raad worden overhandigd. Deze krant is maanden bezig geweest om er achter te komen waarom de pers steeds op afstand werd gehouden. Nu blijkt inderdaad dat het voornamelijk draaide rond de verkoop en de penningen van cultureel centrum ’t Schouw. Uit informatie die bij deze krant al maanden bekend was blijk nu , dat De Turkse gemeenschap in oktober 2019 met een eenmalige aflossing zou moeten voldoen om voormalig buurthuis ’t Schouw in eigendom voort te kunnen zetten. Het gaat om een bedrag van in totaal € 450.000, het bedrag dat ook de gemeente Dongen zegt te hebben ontvangen op donderdag 26 september 2019. Van de zijde van het bestuur van de Moskee werd aan deze krant al eerder bevestigd dat het moskeebestuur zijn verplichtingen gewoon zou nakomen. Een vertegenwoordiger van het bestuur van de ISRA moskee verklaarde onlangs: “ (…) Zowel de stichting als de gemeente hebben er geen baat bij dat de afhandeling van de verkoop op losse schroeven komt te staan. Dan zou de gemeente in een worst case scenario nog zitten met een pand welke zij niet verkocht krijgen. Al met al zal de stichting aan haar verplichtingen voldoen en is daarmee deze kostendrager voor de Nieuwe Cammeleur voor de gemeente geborgd“. Het gebouw ’t Schouw dat nu officieel ISRA Cultureel Centrum mag heten, mag die naam met alle daaraan verbonden rechten behouden

hypothecaire lening

Moslims mogen geen hypothecaire lening aangaan. Een flink deel van het benodigde geld om ’t Schouw te kopen werd dan ook voorgeschoten door ISRA Nederland. Een ander gedeelte van de koopsom moest worden opgebracht door de Dongense Turkse gemeenschap. Ook deze bijdragen bestonden uit giften zonder last. Geheel volgens de Islamitische traditie en geloofsregels. De consequenties van het niet betalen van de volledige koopsom aan de gemeente Dongen zou zijn dat de reeds betaalde waarborgsom aan de verkoper ( gemeente Dongen) niet gestorneerd hoefde te worden. De Dongense Turkse gemeenschap zou in dat uiterste geval zelfs het pas opgeknapte gebouw weer moeten verlaten en de gemeente Dongen zou dan noodgedwongen weer eigenaar worden van het pand. Alleen het tot dan toe betaalde geld ( waarborgsom) kon in dat geval dan daadwerkelijk gebruikt worden als financiële ondersteuning bij de aankoopbedrag van de Cammeleur. Een tegenvaller van € 450.000. De mogelijkheid tot executoriaal verkopen door het verkregen hypotheekrecht op ’t Schouw zou dan nog soelaas bieden .

Het is dus onder andere daarom dat de gemeente nog geen finale berekening kon maken over de werkelijke stichtingskosten van de Cammeleur en ook niet bekend maken of het beschikbare budget is overschreden of niet. Bekend is dat aan het begin van de bouw het afgesproken bedrag met aannemer BMV uit Velthoven € 5.125 miljoen was. Dat was de limit. Daar moest de nieuwe Cammeleur voor verijzen in het centrum van het dorp. Lang was er een dispuut met de aannemer over afwerkkwesties volgens wethouder Jansen de officiële de voornaamste beweegreden van het niet bekend kunnen maken van de financiële afrekening van de Cammeleur. Die verklaring is meermalen langsgekomen in raadsvergaderingen en óók meermalen aangekaart door met name de oppositiepartijen. Onlangs nog vroeg de raad er nog naar. Jansen zei nu tevreden te zijn over de vorderingen die het bouwbedrijf maakt bij de gewenste klussen aan de Cammeleur. De totale kosten voor de bouw van de Cammeleur worden op 25 juni 2015 genoemd en gevoteerd door de raad .De raad voteert een bouw- en investeringskrediet van € 9.000.000,-. Dit is inclusief BTW en het eerder door de raad gevoteerde voorbereidingskrediet van € 800.000,-.

‘Dezelfde functie’

Bekend was al dat de gemeente Dongen het gebouw ’t Schouw voor uiteindelijk €450.000 heeft ‘verkocht ‘ aan de Turkse gemeenschap. Het blijkt nu dat bij de transactie echter een aantal clausules zaten waarvan bovenstaande meest vergaande inhoudt. Er werd in september vorig jaar georganiseerde omwonende – inloopavond zowel door vertegenwoordigers van gemeente als van het Moskeebestuur nog geopperd dat het gebouw ‘dezelfde functie ‘ blijft behouden ook voor wat onder de noemer valt ‘Nederlandse activiteiten’.Wethouder René Jansen bevestigde dat onlangs ‘onder voorbehoud van andere berichten’ nog nog op vragen vanuit de Volkspartij Dongen. Die suggestie kan in de praktijk niet worden waargemaakt zo blijkt uit degelijk onderzoek van deze krant.Volgende »